Društvo

Film: Klima se promijenila, jeste li i Vi?

okfilm
C
rveni krst Crne Gore je, uz podršku Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kreirao kratak film o pozitivnim primjerima adaptacije na klimatske promjene, pod nazivom "Klima se promijenila. Jeste li i Vi?"

Film: Klima se promijenila, jeste li i Vi?
Portal AnalitikaIzvor

Film je izrađen uz primjenu učesničkog pristupa. Tako su sve faze njegove izrade bile implementirane od strane volontera Opštinske organizacije Crvenog krsta Kolašin, koji su, za potrebe filma, angažovali predstavnike lokalne zajednicu Kolašina, saopšteno je Portalu Analitika iz Crvenog krsta.

U periodu od 25. februara do 1. marta ove godine, mladi volonteri Crvenog krsta Kolašin, uz podršku Crvenog krsta Crne Gore i spoljnog konsultanta, snimali su kratki film o pozitivnim primjerima adaptacije na klimatske promjene u opštini Kolašin.

- Deset mladih volontera je tokom četiri dana prošlo obuku za korišćenje opreme za snimanje (rukovanje kamerom i mikrofonom, intervjuisanje i montiranje), nakon čega su izabrali poruke o adaptaciji na klimatske promjene za sadržaj filma. Poruke se odnose na pripreme i djelovanje spasilačkih timova Crvenog krsta tokom sniježnih nepogoda, zaštitu od poplava, pošumljavanje kao prevencija klizišta i odrona, korišćenje solarnih panela kao alternativnih izvora energije, izgradnju bazena za prikupljane vode tokom sušnog perioda i sl. Volonteri su izabrali predstavnike zajednice, lokalne samouprave i nevladine organizacije koji su govorili o ovim temama.

Nakon montiranja, film je prikazan u Srednjoj mješovitoj školi „Braća Selić“, gdje su učenici imali prilike da vide kako su njihovi vršnjaci prepoznali uticaj klimatskih promjena u Kolašinu, kao i koji su to načini za prilagođavanje tim uticajima, navedeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika