Društvo

Ministarka Vlahović sa učesnicima međunarodnog srednjoškolskog takmičenja u robotici

1803ministarstvo
D
eset učenika srednje Elektrotehničke i Mašinske škole iz Podgorice prvi put će predstavljati Crnu Goru na međunarodnom takmičenju u robotici FIRST Tech Challenge koje će biti održano 23. i 24. marta u Bukureštu.

Ministarka Vlahović sa učesnicima međunarodnog srednjoškolskog takmičenja u robotici
Portal AnalitikaIzvor

Tim povodom, ministarka nauke dr Sanja Vlahović primila je danas tim FTC Montegro, sa kojim su bili Veselin Pićurić, direktor ETŠ „Vaso Aligrudić“, i Vasilije Kovačević, profesor u SSŠ „Ivan Uskoković“.

Domaćin takmičenja na kome će učestvovati 13 timova iz 12 zemalja istočne Evrope, je Američka međunarodna škola u glavnom gradu Rumunije. Kako je istakao Pićurić, crnogorski srednjoškolci biće jedini učesnici koji pohađaju državnu školu; ostali timovi dolaze iz škola koje su privatne ili pod patronatom neke druge države, „jer su samo takve škole u mogućnosti da obezbijede adekvatne uslove za rad“.

- Tim je odabran od većeg broja učenika obije škole. Veoma je značajno što oni prvi put predstavljaju Crnu Goru na jednom takvom takmičenju i zato im treba dati podršku kakvu zaslužuju. Oni treba i dalje da budu rasadnik znanja. Zato i stvaramo evropske uslove za njih – da bi radili i bili plaćeni kao bilo gdje u Evropi, a da ostanu u Crnoj Gori – istakao je Pićurić.

On je dodao kako je upravo Ministarstvo nauke podržalo njihovo učešće, kao poseban projekat. Takođe je izrazio nadu da će se tim FTC Montenegro sa takmičenja vratiti kao jedan od tri najbolja.

- Sve čestitke za ovakav tim. Ministarstvo je tu da podrži vaše ideje, inicijative, da ih prihvati i ispuni. I uvijek ćemo podržavati ono što rade mladi, jer oni treba da budu prava reprezentacija Crne Gore. A kada se spoje mladi, znanje i kreativnost, uspijeh promocije naše zemlje u inostranstvu je zagarantovan – rekla je ministarka Vlahović.

Podsjećajući da je 2013. godina posvećena mladima i njihovom što širem uključivanju u naučne programe i projekte, ona je istakla da su upravo njeni današnji gosti - učenici dvije podgoričke škole, ti koji će svojim vršnjacima najbolje približiti put istraživača.

- I za nas i za vas je već velika stvar što učestvujete na jednom takmičenju takvog nivoa, što promovišete svoju ideju. Za malu Crnu Goru je bitna saradnja među institucijama, jer samo tako možemo raditi. Upravo je vaš tim ono gdje sinergija dolazi do izražaja kao formula uspjeha za male zajednice. Ali, podržavamo vas i da bi postali budućnost ove zemlje, da biste se u Crnu Goru vratili sa još više znanja i iskustva – dodala je Vlahović.

Ona je pozvala srednjoškolce da se pridruže projektima Ministarstva nauke, prije svega na Danima nauke, koja se tradicionalno održava u septembru.

- Željeli bismo da tim FTC Montenegro bude promoter, naš zaštitni znak jednog dijela programa te značajne manifestacije na kojoj biste prezentovali upravo vaš rad. Tako biste vršnjacima na najbolji način pokazali kako se znanje i kreativnost može spojiti u uspješnu priču – zaključila je ministarka nauke.

Desetočlani tim dvije škole čine Aleksandar Lukačević, Stefan Drobnjak, Jelena Šavelić, Maja Bajčeta i Milica Radunović iz Mašinske škole, i Mihailo Kovačević, Miloš Uskoković, Aleksandar Filipović, Branko Vukčević i Jurij Oničuk iz Elektrotehničke škole u Podgorici. Oni će u srijedu otputovati za Rumuniju na FIRST Tech Challenge, i tamo se takmičiti ovog vikenda. Inicijator događaja je međunarodna organizacija FIRST, čiji zadatak je da inspiriše mlade ljude da postanu lideri u oblasti nauke i tehnologije. Najbolja ekipa ovog takmičenja imaće priliku da učestvuje na Svjetskom takmičenju u robotici, koje će u aprilu biti održano u Kaliforniji.

Portal Analitika