Abiznis

Đukanović: Vlada je pitanje KAP-a skinula sa dnevnog reda

oklomii
V
lada je ponudila održivo rješenje za Kombinat aluminijuma i za nas je to pitanje skinuto s dnevnog reda, a svi ostali zainteresovani za rješavanje problema u fabrici to mogu uraditi, naravno uz preuzimanje odgovornosti za ponuđeni model, izjavio je premijer Milo Đukanović na konferenciji za novinare, organizovanoj povodom prvih sto dana rada nove Vlade, koja je zvanično stupila na dužnost 4. decembra.

Đukanović: Vlada je pitanje KAP-a skinula sa dnevnog reda
Portal AnalitikaIzvor

-  Drugi organi su sada na potezu i izjasniće se o ponudi Vlade, a ako izađu sa nekim drugim rješenjem moraće preuzeti odgovornost. Rješenjem koje nudi Vlada se raskida ugovor sa ruskim vlasnikom i rješava problem dugova, a očekujemo da će ulaskom novog partnera u vlasničku strukturu fabrike i potpisivanjem novog šestogodišnjeg ugovora o snadbijevanju strujom djelimično nadomjestiti ulaganja države u opstanak KAP-a- naveo je Đukanović, napominjući da se u svakoj varijanti mora primjeniti rješenje koje će garantovati održivost kompanije na dugi rok.

Izraženi političko- bezbjednosni problemi: On je naglasio da je uoči preuzimanja premijerske funkcije bio dobro upoznat sa aktuelnim socio-ekonomskim problemima, ističući da su političko- bezbjednosni problemi veći nego što je očekivao.

-Političko- bezbjednosni problemi su u istoj ravni sa socio-ekonomskim. Kadrovske promjene u oblasti bezbjednosti su već počele i sto dana je premalo da bi se taj proces zaokružio.  Vladavina prava je najveći problem svih država u procesu pridruživanja EU i Crna Gora nije izuzetak. Zadovoljan sam učincima Vlade u prvih sto dana, mada znam da se u Crnoj Gori živi teško i da mnogi misle da bi Vlada mogla bolje da radi. U prvih sto dana nijesmo radili ono što smo željeli, nego što smo morali. Mjere fiskalnog prilagođavanja nijesu popularne, ali su nužne- preventivno smo preduzeli korake da bi preduprijedili posljedice- rekao je Đukanović.

Izvući pouke iz afere "Snimak": On je negirao da su zvaničnici Evropske unije vanredno dolazili u Crnu Goru zbog afere “Snimak”.

-Radi se o redovnim, unaprijed dogovorenim posjetama. DPS mora izvući pouke – da čak i razgovaramo interno moramo se sačuvati od bilo kakvog slobodnijeg izraza, jer se na osnovu takvog iskaza može kreirati čitava fabrika laži. Moramo čuvati Crnu Goru od svih, pa i svojih slobodnih interpretacija na sastancima. Što se tiče odziva na eventualna kontrolna ili konsultativna saslušanja ovim povodom, DPS će poštovati sve pravne i političke procedure u Crnoj Gori- podvukao je Đukanović.

Premijer je ocijenio da je afera Snimak već viđen program na repertoaru političke borbe, kojim opozicija traži alibi za izborni poraz.

-Građani Nikšića su već kazali šta misle o ovoj akciji naših političkih protivnika. S druge strane, afera ima i spoljno-političku dimenziju. Kroz skandalizaciju vlasti želi se ocrniti i Crna Gora pred važnim međunarodnim adresama, čime dio opozicije pokazuje svoj karakter- smatra Đukanović.

Premijer je najavio da će na popodnevnoj sjednici Savjeta za privatizaciju biti donijeta odluka o raskidu četiri privatizaciona ugovora, zbog neispunjavanja investicionog programa.

Portal Analitika