Društvo

FPN: Prva simulacija rada Ujedinjenih nacija

1803fax
P
rva simulacija rada Ujedinjenih nacija u organizaciji "Studentske asocijacije za međunarodnu saradnju" (SAMS) svečano je otvorena danas na Fakultetu političkih nauka, a trajaće do 22 marta.

FPN: Prva simulacija rada Ujedinjenih nacija
Portal AnalitikaIzvor

Na ceremoniji su se obratili: prodekan za razvoj, doc. dr Boris Vukićević, šef Kancelarije za koordinaciju sistema UN-a u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski i pomoćnik ministra za manjinska prava Sabahudin Delić.

- Obnovom nezavisnosti, Crna Gora odmah je gradila put ka evro-atlantskim integracijama. Na tom putu je najbitnija vladavina prava i poštovanje ljudskih prava, ali pred nama su još neki zadaci, kazao je Delić, dodavši da je naša zemlja, okrenuta i istoku i zapadu, uvijek htjela da održi unutrašnji mir, sa tri zvanične religije, željeći time da njeguje svoju multietničko društvo.

On je u obraćanju studentima istakao da se nada da će uspjeti da tokom boravka u našoj zemlji upoznaju njene prave vrijednosti, ljepotu, istoriju i kulturu.

- Napomenuću da je ova simulacija bitna i zato što je Crna Gora od januara članica Savjeta za ljudska prava UN-a, i da smo podnijeli drugi pot opšti periodični izvještaj o stanju ljudskih prava, dodao je Delić.

1803fax2
Prodekan za razvoj Boris Vukićević kazao je da se nada da će studenti imati prilike da razmijene dragocjena iskustva, te da je ponosan što su studenti FPN-a istrajali u posvećenosti da se ovaj projekat održi.

Stalni koordinator UN-a u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski istakao je da ovaj "Model UN-a" ima mnogo kvaliteta, ali da je njegova najveća vrijednost inicijativa mladih ljudi, entuzijasta koji su prepoznali važnost UN-a u međunarodnoj saradnji i očuvanju mira.

- Događaju poput ovih doprinose promociji osnovnih vrijednosti Ujedinjenih nacija, a to su integritet, profesionalizam i poštovanje različitosti, ocijenio je Vrbenski.

On dodaje da Ujedinjene nacije kao pouzdan partner građana Crne Gore pruža podršku skupovima, kako bi mladi ljudi imali priliku da diskutuju o najvažnijim temama današnjice.

- Siguran sam da će današnji događaj još više približiti UN građanima Crne Gore, naročito mladima, kazao je Vrbenski.

1803fax3
Prvi „Montenegro international Model United Nations“ – MiMUN, simuliraće rad dva tijela Ujedinjenih nacija: Savjeta bezbjednosti i Komiteta za ljudska prava i obrađivaće u toku četvorodnevnog zasijedanja aktuelne probleme i izazove sa kojima se suočavaju zemlje širom svijeta.

U Savjetu bezbjednosti učesnici će raspravljati na temu: „Rješavanje problema u Siriji: Saradnja Ujedinjenih Nacija i Arapske lige“, dok će simulacija u Komitetu za ljudska prava biti posvećena sljedećim temama: „Zaštita ljudskih prava u građanskim ratovima: slučaj Sirije“ kao i „Problem manjina na području bivše Jugoslavije“.

Njihov zadatak je da predstavljaju svoju zemlju u skladu sa vanjskom politikom koju ona vodi u međunarodnim odnosima, a u odnosu na stvarne probleme u današnjem svijetu.

MUN konferencije su već ustaljena praksa gotovo svih glavnih gradova u Evropi, velikog broja drugih univerzitetskih centara, a takođe su veoma zastupljene i u Sjedinjenim Američkim Državama, Aziji i Australiji.

Konferencija je međunarodnog karaktere. Na mjesto predsjedavajućih u komitetima izabrani su studenti i to iz Bugarske, Rumunije i Srbije, dok delegati pristižu iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Belgije, Slovačke, i naravno iz Crne Gore.

Studentska asocijacija za međunarodnu saradnju“ – SAMS je novoformirana studentska organizacija na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta Crne Gore, koja se bavi promovisanjem saradnje među studentima iz Crne Gore, i saradnje studenata iz Crne Gore, sa studentima iz inostranstva.

Portal Analitika