Politika

Odbor za bezbjednost dao saglasnost za imenovanje Poleksića

18milica1
O
dbor za bezbjednost i odbranu dao je na današnjoj sjednici saglasnost da se za načelnika Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove u Ministarstvu odbrane imenuje Goran Poleksić. Za takvu odluku, glasalo je sedam predstavnika vladajuće koalicije, dok su četiri iz opozicije bila protiv.

Odbor za bezbjednost dao saglasnost za imenovanje Poleksića
Portal AnalitikaIzvor

Poleksića je za tu funkciju predložila ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić, a konačnu odluku donijeće Vlada.

- Prema donešenom pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ovo odjeljenje činiće Odsjek za strategijsko vojno-obavještajno planiranje, Odsjek za kontra-obavještajne i bezbjedonosne poslove i Odsjek za analitiku, kao i grupa za podršku. S obzirom na veoma mali broj planiranih radnih mjesta, konkretno 25, koji se u ovom trenutku nalazi negdje na donjoj granici profesionalne održivosti, organizacioni model je koncipiran po principu multifunkcionalnosti - kazala je ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

Ona je istakla da će u početnoj fazi konstituisanja odjeljenja prioritetno biti popunjavana ključna mjesta od vitalnog značaja za njegovo funkcionisanje.

- U početnoj fazi će biti inicirana saradnja sa ANB-om, kao i sa Upravom policije, uz uspostavljanje mehanizama koji će biti artikulisani kroz odgovarajuće sporazume o međusobnoj saradnji u kojima bi detaljno bile precizirane procedure i oblasti saradnje, na strategijskom ali i na operativnom nivou - kazala je Pejanović-Đurišić.

Poleksić je savjetnik ministra odbrane za obavještajne i kontraobavještajne poslove.

Ministar Milica Pejanović Đurišić poručila je da će sa tim Odjeljenjem biti ubrzan put Crne Gore u NATO.

medo18

Podsjetimo, Vlada je usvojila Izmjene i dopune pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu odbrane, kojim je definisana unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mjesta u Odjeljenju za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove. Na taj način je formirano Odjeljenje za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove.

Sačinjeni su podzakonski akti iz nadležnosti Ministarstva i bezbjednosno-tehnički i građevinsko-tehnički elaborat neophodan za adaptaciju prostora u zgradi Ministarstva u kojem će biti smješteno Odjeljenje, u skladu sa NATO standardima.

Poslanik Odbora iz demokratskog fronta Nebojša Medojević ocijenio je da bezbjednosne službe u Crnoj Gori nijesu pod demokratskom kontrolom kada su u pitanju NATO standardi, što je, kako je kazao, eksplicitno navedeno u posljednjem izvještaju Alijanse.

- Afera listing je pokazala da se bezbjednosne službe u Crnoj Gori koriste za kartelske i klanovske obračune i u organizovanom kriminalu i u vrhu Demokratske partije socijalista (DPS) - smatra Medojević.

On je pitao zašto je Crnoj Gori potrebna još jedna služba kad „ne znamo šta da radimo ni sa ANB i policijom, i njihovim aktivnostima, koje nijesu pod demokratskon kontrolom“.

Medojević smatra da Poleksiću nije preporuka činjenica da je imao dug staž u službi „po kojoj svako ko ugrožava DPS - ugrožava i nacionalnu sigurnost”.

- Naprotiv, to je njegova ozbiljna ideološka mana, koja ga ne preporučuje da bude šef vojne obavještajne službe, koja ima ambiciju da bude ocijenjena od NATO-a kao profesionalna i pod punom demokratskom kontrolom - naveo je on.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović kazao je da se, kada je Poleksić u pitanju, ne može govoriti o čovjeku sa bogatom karijerom.

- Poleksić je prvi put u ozbiljne policijske poslove zakoračio u 39. godini života, kad policajci idu u penziju, a do 1998. godine bio je šef pravne i kadrofske službe u preduzeću za proizvodnju medicinskih uređaja „Sutjeska” u Beogradu. E, to baš veze nema sa policijom i bezbjednosnim poslovima - naveo je on.

Poleksić je kazao da neće komentarisati ocjene koje se odnose na njegove reference.

- Moj zadatak nije da budem ekspert i da vojnicima objašnjavam kako treba da rade vojnički posao. Ja sam zadužen da uspostavim i organizujem tu strukturu u skladu sa stanardima koji važe za tu oblast, i ukoliko budem postavljen, tom zadatku ću biti u potpunosti posvećen - rekao je Poleksić.

On je kazao da je Crna Gora jedina država u regionu koja nema vojno-obavještajnu službu i dodao da ne postoji model za organizovanje takvih službi, ali da postoje standardne procedure.

On je naglasio da formiranje Odjeljenja za vojno-obavještajne i bezbjedonosne poslove neće zahtijevati dodatna ulaganja.

- Mi smo se opredijelili da se oslonimo na ljude iz Ministarstva i VCG, jer je veoma važno da u toj strukturi budu aktivna vojna lica - kazao je Poleksić.

On je rekao i da oprema za tajni nadzor neće postojati, niti je moguće, po zakonu, tu vrstu aktivnosti organizovati u Ministarstvu odbrane.

- Za primjenu mjera tajnog nadzora zadužena je isključivo ANB, u skladu sa zakonskim propisima - pojasnio je Poleksić.

 

Portal Analitika