Kultura

Ministarstvo kulture: Pomoćićemo inicijativu da Kotor bude prijestonica kulture

1803kotor
M
inistarstvo kulture, u okvirima svojih nadležnosti, biće na raspolaganju Opštini Kotor za saradnju na realizaciji inicijative za Evropsku prijestonicu kulture 2020. godine, rečeno je Portalu Analitika iz tog ministarstva.

Ministarstvo kulture: Pomoćićemo inicijativu da Kotor bude prijestonica kulture
Portal AnalitikaIzvor

Grad Split pozvao je Kotor, zajedno sa još 11 gradova iz Hrvatske, kao i Mostarom u BiH, da se zajednički prijave za prijestonicu kulture, pod sloganom „Lokalno kao univerzalno, univerzalno kao lokalno“. Iako će se više detalja znati tek nakon 1. jula, kada Hrvatska uđe u Evropsku uniju, već sada se može reći da je sama namjera izuzetno značajna za našu zemlju.

- Ministarstvo kulture podržava sve inicijative koje doprinose međunarodnoj afirmaciji i promociji crnogorske kulture, i u tom smislu će u okvirima svojih nadležnosti biti na raspolaganju Opštini Kotor za saradnju na realizaciji ove značajne inicijative – zvanični je stav ministarstva.

Oni dodaju da je inicijativa upućena direktno Kotoru, pa je upravo opština ta koja će pripremati učešće u cijelom projektu.

Tijana Čađenović, sekretar Sekretarijata za kulturu opštine Kotor, potvrdila je za naš portal da su bili počastvovani pozivom iz splitske opštine, ali da će se više znati kada taj grad zaokruži prijedlog projekta.

- Dogovor je da sada svaka od opština napravi prezentaciju kojom bi se prikazala njena ponuda – kaže ona i dodaje:

- Kandidatura za Evropski grad kulture je dug proces koji zahtijeva ulaganja, ali su benefiti nemjerljivi. Drago mi je što je i Ministarstvo kulture prepoznalo značaj takve inicijative. Međutim, dok se ne zaokruži prijava svih gradova, još ne znamo u čemu ministarstvo može da nam pomogne. Kada to budemo znali, sigurno ćemo im se obratiti – zaključila je Čađenović za Portal Analitika.

Foto: skyscrapercity.com

Portal Analitika