Abiznis

Duško Knežević učestvovao na Forumu u Dubaiju

duskook
D
elegacija Atlas fondacije na čelu sa predsjednikom dr Duškom Kneževićem učestvovala je na Forumu o globalnom obrazovanju i vještinama koji je održan od 14. do 17. marta u Dubaiju. Javno-privatno partnerstva u obrazovanju i reforma sa akcentom na jačanje cjeloživotnog i neformalnog obrazovanja bile su glavne teme foruma, saopšteno je iz Atlas grupe.

Duško Knežević učestvovao na Forumu u Dubaiju
Portal AnalitikaIzvor

U organizaciji foruma u Dubaiju učestvovli su UNESCO, Poslovni savjet Komonvelta, vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata kao i kompanija GEMS obrazovanje.Forum je organizovan sa ciljem da se ispitaju načini kako da se stvori realna, održiva i skalabilna promjena u sistemima obrazovanja na globalnom i lokalnim nivoima.Sa učesnicima Foruma iskustva i preporuke za nošenje sa izazovima savremenog obrazovanja podjelili su i ugledni UNESCO zvaničnici, predstavnici vlade UAE, bivši premijer UK Toni Bler, bivši američki predsjednik Bil Klinton i brojni ministri i eksperti za obrazovanje.

Delegacija Atlas fondacije predstavila je na forumu u Dubaiju i iskustva u obrazovanju u Crnoj Gori, a na poziv predsjednika Atlas fondacije dr Duška Kneževića Crnu Goru će uskoro posjetiti predstavnici Gems obrazovanja na čelu sa predsjednikom te kompanije Suny Varkey (Sani Varkei). GEMS obrazovanje globalni je lider u predškolskom i osnovnom obrazovanju i kompanija je zainteresovana za saradnju u toj oblasti obrazovanja u Crnoj Gori i regionu Nedovoljna dostupnost obrazovanja i manjak u ponudi talenta se mogu riješiti javno-privatnim partnerstvima u obrazovanju, što se može vidjeti u nekoliko država, isticali su eksperti za obrazovanje tokom tri dana Globalnog foruma za obrazovanje i vještine u Dubaiju. "Stav UNESCO-a je jasan. Obrazovanje je ljudsko pravo... i kao takvo, treba da bude dostupno svima.

Država ima nezamjenjivu ulogu kao branilac ovog principa. Međutim, država ne bi trebalo da bude jedini faktor koji pruža obrazovanje," izjavio je Qian Tang, pomoćnik generalnog direktora za obrazovanje pri UNESCO-u. A bivši premijer UK Toni Bler istakao je važnost povezivanja različitih sektora : "Budućnost leži u partnerstvima, danas nema razloga da postoji rigidna linija razgraničenja između javnog i privatnog sektora, zajedničko suočavanje sa izazovima je pravi put."

Kao ključni aspekt za prosperitet svake nacije 21. vijeka, na forumu u Dubaiju istaknuta je i neophodnost reforme obrazovanja, sa posebnim akcentom na jačanje cjeloživotnog i neformalnog obrazovanja, što je posebno u svom obraćanju istakao Shashi Tharoor, ministar za razvoj ljudskog potencijala u Vladi Indije: ''Čvrsto vjerujem da skalabilna i motivaciona obrazovna politika može promijeniti lice jedne nacije''.

Jedan od zaključaka Foruma je i da fokus savremenog obrazovanja mora biti pripremanje mladih ljudi da postanu globalni građani kako bi mogli na pravi način učestvovati u globalnom društvu i ekonomiji našeg doba. Forum o globalnom obrazovanju i vještinama imaće godišnja zasjedanja, a na ovoj inauguralnoj konferenciji u Dubaiju učestvovalo je preko 500 delegata iz 50 zemalja svijeta.

 

 

 

Portal Analitika