Društvo

Crna Gora predstavljena na Forumu o globalnom obrazovanju u Dubaiju

duskook
D
elegacija Atlas fondacije na čelu sa predsjednikom  Duškom  Kneževićem učestvovala je   na Forumu o globalnom obrazovanju i vještinama koji je održan od 14. do 17. marta u Dubaiju. Javno-privatno partnerstva u obrazovanju i reforma sa akcentom na   jačanje cjeloživotnog  i  neformalnog obrazovanja  bile su glavne  teme foruma, saopšteno je iz Atlas fondacije.

Crna Gora predstavljena na Forumu o globalnom obrazovanju u Dubaiju
Portal AnalitikaIzvor
U organizaciji foruma  u  Dubaiju, kako se navodi, učestvovli su  UNESCO, Poslovni savjet Komonvelta, vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata kao i kompanija GEMS Obrazovanje.  Forum je organizovan sa ciljem da  se  ispitaju načini kako da se stvori realna, održiva i skalabilna promjena u sistemima obrazovanja na globalnom i lokalnim nivoima.  Sa učesnicima Foruma iskustva i  preporuke za nošenje sa izazovima savremenog obrazovanja podjelili  su i ugledni UNESCO zvaničnici,  predstavnici vlade UAE, bivši premijer UK Toni Bler, bivši američki predsjednik Bil Klinton i brojni  ministri  i eksperti za obrazovanje.forum1

Delegacija Atlas fondacije predstavila  je na forumu u  Dubaiju  i iskustva u obrazovanju  u Crnoj  Gori,   a na poziv  predsjednika Atlas fondacije  Duška Kneževića Crnu Goru će uskoro posjetiti predstavnici  Gems Obrazovanjana čelu  sa predsjednikom te kompanije Sani Varkei. GEMS Obrazovanje globalni je lider u  predškolskom  i  osnovnom  obrazovanju  i kompanija je zainteresovana za saradnju  u toj oblasti  obrazovanja u Crnoj Gori i regionu.

Nedovoljna dostupnost obrazovanja i manjak u ponudi talenta se mogu riješiti javno-privatnim partnerstvima u obrazovanju, što se može vidjeti u nekoliko država, isticali  su eksperti za obrazovanje tokom tri dana Globalnog foruma za obrazovanje i vještine u Dubaiju.

- Stav UNESCO-a je jasan. Obrazovanje je ljudsko pravo... i kao takvo, treba da bude dostupno svima. Država ima nezamjenjivu ulogu kao branilac ovog principa. Međutim, država ne bi trebalo da bude jedini faktor koji pruža obrazovanje - izjavio je Kuian Tang, pomoćnik generalnog direktora za obrazovanje pri UNESCO-u.forum2

Bivši premijer UK Toni Bler istakao je važnost povezivanja različitih sektora.

- Budućnost leži u partnerstvima, danas nema razloga da postoji rigidna linija razgraničenja između javnog i privatnog sektora, zajedničko suočavanje sa izazovima je pravi put – rekao je Bler, navodi se u saopštenju.

Forum o globalnom obrazovanju i vještinama imaće  godišnja zasjedanja,  a na ovoj  inauguralnoj konferenciji u Dubaiju  učestvovalo je   preko  500 delegata iz 50 zemalja  svijeta.

 

Portal Analitika