Svijet

Atina: Predao se zatvorenik koji je oteo šest talaca

grk
D
rama u grčkom zatvoru okončana je predajom zatvorenika albanske nacionalnosti, koji je oteo šest talaca i prijetio da će izazvati eksploziju ako ne bude oslobođen.

Atina: Predao se zatvorenik koji je oteo šest talaca
Portal AnalitikaIzvor

Zatvorenik Alket Rizaj (36) oteo je juče četvoricu čuvara i dvojicu zatvorenika Malandrina, ali su grčki komadosi, koji učestvuju u operaciji spasavanja saopštili posle početka pregovora da je jedan talac oslobođen.

Zatvorenik se predao i oslobodio taoce, saopštili su policijski izvori, a prenosi Frans pres.

Petorica talaca - zaposlenih u zatvoru Malandrino u centralnoj Grčkoj, nisu povrijeđeni, prenijela je agencija ANA, dodajući da je nešto ranije, jedan talac uspio da pobjegne.

Na fotografijama koje je mobilnim telefonom slikao jedan zatvorenik, vidi se Razaj kako stoji pored talaca, kojima su ruke vezane lisicama. Snimci su kasnije poslati albanskoj državnoj televiziji, prenio je BBC.

Na mjesto incidenta su pristigle pojačane policijske snage, a doveden je i Rizajev advokat kako bi učestvovao u pregovorima.

Tokom operacije spašavanja, policija je više puta upotrijebila dimne bombe, objavljeno je na sajtu vijesti Parapolitika.

Grčki zvaničnici u međuvremenu su saopštili da je Rizaj, koji je naoružan eksplozivom, ručnim bombama i noževima, tražio vozilo kojim bi napustio zatvor.

Rizaj, koji je 2003. osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva, poznat je po tome što je već dva puta uspio da pobjegne iz maksimalno obezbijeđenog atinskog zatvora Koridalos. Oba puta, 2006. i 2009, pobjegao je helikopterom, koji je njega i drugog zatvorenika, Vasilisa Paleokostasa, pokupio iz zatvorskog dvorišta.

Poslije drugog bijega direktor i glavni inspektor zatvora Koridalos su otpušteni.

Rizaj je ponovo zatvoren u novembru 2009, pošto je pronađen, zajedno sa jednom ženom na imanju u blizini grada Maratona.

(b92)

Portal Analitika