Abiznis

Kalač: Što prije usvojiti Zakon o zaštiti potrošača

18Halil_kalac
Z
akone o zaštiti potrošača i o potrošačkim kreditima, kao i podzakonska akta koja proizilaze iz njih, trebalo bi usvojiti što prije kako bi se poboljšao status klijenata i žiranata, ocijenio je bankarski ombudsman, Halil Kalač.

Kalač: Što prije usvojiti Zakon o zaštiti potrošača
Portal AnalitikaIzvor

On je, u cilju bolje zaštite klijenata i žiranata, predložio i donošenje Strategije finansijske edukacije.

„Bankarskom ombudsmanu treba omogućiti da daje inicijative za izmjenu i dopunu pojedinih propisa, radi njihovog usklađivanja sa međunarodnim standardima, u oblasti prava i zaštite prava korisnika bankarskih proizvoda i usluga“, rekao je Kalač agenciji Mina-business.

On smatra i da bi bankarskom ombudsmanu trebalo omogućiti da daje mišljenja na nacrte zakona, drugih propisa ili akata, koji regulišu tu materiju, ukoliko je to potrebno u cilju unaprijeđenja zaštite prava klijenata banaka i mikrofinansijskih institucija (MFI).

„Bankarskom ombudsmanu treba omogućiti i da daje mišljenja o zaštiti prava klijenata, na zahtjev organa koji o tim pravima odlučuje, bez obzira na vrstu ili stepen postupka koji je u toku pred tim organom“, poručio je Kalač.

Prema njegovim riječima, trebalo bi povećati i broj izvršilaca u kancelariji bankarskog ombudsmana, u skladu sa njegovim potrebama, shodno Akcionom planu Nacionalnog programa zaštite potrošača od prošle do 2015. godine.

 

 

Portal Analitika