Politika

ĐUKANOVIĆ: Ne tražimo prečice do EU i NATO, ali nam je potrebno više podsticaja

milonovi
P
redsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović poručio je u subotu na debati „Budućnost evroatlantskih integracija“ na kojoj je bio glavni govornik u okviru Briselskog foruma, da je „važno da evropski i evroatlantski partneri ne iskazuju bilo kakav zamor kada je u pitanju proširenje, nego da pospješe proces integracija“.

 ĐUKANOVIĆ: Ne tražimo prečice do EU i NATO, ali nam je potrebno više podsticaja
Portal AnalitikaIzvor

- Mi u regionu znamo da nema prečica do NATO-a i Evropske unije i da nije rješenje da svoje probleme uselimo u NATO i EU, nego da probleme riješimo, standarde ispunimo i da uđemo – kazao je premijer Đukanović.

Dodao je da je „jako važno nastaviti sa politikom snažnog stimulansa proevropskih vlada u regionu kako bi se proces integracije svih društava Zapadnog Balkana nastavio maksimalnom mogućom dinamikom“.

Jedan od panelista bio je i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbou koji je ocijenio da je Crna Gora za sedam godina, otkako je nezavisna država „ostvarila ogroman napredak, pri čemu je naveo da, iako su vrata NATO-a otvorena „pred našom zemljom stoje izazovi“.

- To su vladavina prava, borba protiv korupcije, reforme bezbjednosnih struktura, veća izdvajanja za odbranu. Javna podrška je još uvijek na niskom nivou. Nadam se da će premijer Đukanović lično angažovati da građani shvate zašto je dobro da Crna Gora postane članica NATO-a – poručio je visoki zvaničnik NATO-a Veršbou.

Premijer Đukanović je, osvrćući se na zadatke koje je pomenuo Veršbou, naveo da Crna Gora „ne traži prečice do NATO-a i Evrope“.

- Spremni smo da ispunimo sve obaveze, ali čini nam se da je sa druge strane potrebno malo više stimulansa, malo više podsticaja. Čini mi se da se negdje gubi ta partnerska pozicija druge strane koja bi trebalo da prepozna svoju odgovornost da zemlje Zapadnog Balkana pogura u ponopravno članstvo u EU i NATO – poručio je premijer Đukanović.

Prvi čovjek naše Vlade podstiče, kako je rekao, prijatelje i kolege da „razmišljaju o Evropi kao Evropljani, a ne kao Balkanci“.

- Ne razmišljajmo o tome da treba da molimo Evropu da nam drži otvorena vrata da bismo nekako dopuzali do željenog cilja. Evropa je dio i naše odgovornosti, to je naša kuća. Ona jeste u problemima, ali smo sigurni da ona ne iz tih problema ne može izaći i ne može biti konkurentna ako ne bude ujedinjena – poručio je premijer Đukanović.(Pobjeda)

 

 

Portal Analitika