Region

Nacrt sporazuma: Sjever Kosova postaje evropska regija?

1603kosovo
EU i Priština su usaglasile nacrt sporazuma između Beograda i Prištine u 10 tačaka, piše Blic.

Nacrt sporazuma: Sjever Kosova postaje evropska regija?
Portal AnalitikaIzvor

Prema saznanjima tog lista, ovaj prijedlog je predat vlastima u Beogradu koji treba da iznesu svoje primjedbe.

EU i Priština traže da se Srbija obaveže da neće blokirati prijem Kosova u međunarodne institucije i ostavlja mogućnost donošenja nove rezolucije Savjeta bezbjednosti koja bi zamijenila postojeću 1244. Prema ovom nacrtu, Evropska unija i Priština predlažu da se na sjeveru Kosova Srbima dozvoli formiranje Evropske regije Sjever Kosova umjesto Zajednice srpskih opština koje traži Beograd. Ova regija bi imala neke nadležnosti, čak i Apelacioni sud, ali bi čitav region bio potpuno inkorporiran u kosovske institucije.

Blic je na svojim internet stranicama integralno objavio tekst nacrta predloženog sporazuma Beograda i Prištine. Kako stoji u uvodu dokumenta, cilj sporazuma je „promovisanje mira, stabilnosti i pomirenja na zapadnom Balkanu, te daljem napretku evropskih integracija obije strane“, kao i „suštinsku i održivu normalizaciju njihovih odnosa, unaprjeđujući na taj način bezbjednost njihovih građana i poboljšavajući uslove za njihov svakodnevni život“. U uvodu se navodi kako je osnova za sporazum, pored ostalog, Rezolucija 1244 SBUN iz 1999. godine i da se, samim tim, „ne dovodi u pitanje pozicija ijedne strane u pogledu statusa Kosova“.

Ključna tačka sporazuma je svakako druga, koja se direktno tiče pitanja Sjevera Kosova, i gdje se navodi kako opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok „predstavljaju sastavni dio institucionalnog i pravnog okvira Kosova“, ali da prema načelima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi imaju pravo da obrazuju savez „u cilju zaštite i promovisanja zajedničkih interesa“ koji bi nosio naziv Evropski region Sjever Kosova (ERSK). Pomenuti region može oformiti izvršno tijelo koje će ostvarivati prava data prema kosovskom zakonu, imati svoje mjesto u institucijama Kosova, i sarađivati sa međunarodnim partnerima.

- Srbija će prestati da obavlja glavne državne funkcije na Kosovu, uključujući opštinsku upravu, sudove, policiju i ostale organe, kao što su poreske službe, pošte. Sudski organi će raditi u pravnom okviru Kosova. Sastav sudova će odražavati lokalni etnički sastav – stoji u trećoj tački „Aktivnosti srpske Vlade na Kosovu“ i dodaje se da će Apelacioni sud biti osnovan u ERSK.

Etnički sastav Sjevera Kosova odražavaće se i na sastav policije u tom regionu.

Omogućeno je da se sa Srbijom održava prekogranična saradnja, da se vjerska i kulturna baština zaštiti kosovskim zakonom, čije će izvršenje biti garantovano sporazumom EU i Kosova.

U sedmoj tački stoji kako će „srpski organi i kosovski organi uputiti oficire za vezu u Prištinu i Beograd da bi omogućili radne kontakte“.

- U okviru normalizacije odnosa, Srbija neće blokirati niti podsticati druge da blokiraju članstvo Kosova u međunarodnim tijelima osnovanim u ekonomske, kulturne i društvene (uključujući i sport) svrhe. Srbija neće blokirati članstvo Kosova u OEBS-u – ističe se u osmoj tački sporazuma.

Sprovođenje potpisanog sporazuma pratiće EU, a ukoliko jedna od dvije strane ne ispuni obaveze ili raspored aktivnosti, procesi vezani za tu stranu biće zamrznuti.

Portal Analitika