Svijet

Švajcarska: Štrajk državnih službenika

1603svajcarska
Oko 20.000 nastavnika, policajaca, bolničkog osoblja i drugih državnih službenika protestovali su danas u Bernu zbog mjera štednje, prenosi B92.

Švajcarska: Štrajk državnih službenika
Portal AnalitikaIzvor

- Kanton Berna nema dovoljno novca, a zbog toga ispaštaju državni službenici - rekao je Mihael Gerber, portparol sindikata nastavnika koji je učestvovao u organizaciji najvećeg protesta državnih službenika u proteklih deset godina, u glavnom gradu Švajcarske.

Gerber je istakao da je kanton prije šest godina ukinuo zakon koji je obezbjeđivao redovno povećanje plata za nastavnike i da sada poslanici svake godine odlučuju da li ima dovoljno novca za ta povećanja.

Učesnici protesta su, pored toga, ukazali da kantonalna vlada daje poreske olaškice bogatašima i tako dodatno raslojava društvo.

Švajcarska novinska agencija ATS navodi da je kanton Berna uravnotežio budžet tako što je ukinuo automatsko povećanje plata u javnom sektoru i smanjio potrošnju za oko 45 miliona eura, naročito u sektorima obrazovanja i zdravstva.

Švajcarska se nalazi među vodećim zemljama u svijetu po prosječnoj mjesečnoj zaradi i iznosu bruto društvenog proizvoda po glavi stanovnika.

Foto: b92.net

Portal Analitika