Zanimljivosti

Nova solarna oluja juri ka Zemlji

1603cmenasa
Koronalna masa izbačena je nakon erupcije na Suncu i ide direktno ka Zemlji, brzinom od 1.500 kilometara u sekundi, objavila je američka svemirska agencija NASA, a prenosi Blic. Erupcija se dogodila juče u 7.54 sati po Srednjeevropskom vremenu.

Nova solarna oluja juri ka Zemlji
Portal AnalitikaIzvor

Izbacivanje koronalne mase (CME) je fenomen tokom kojeg se milijarde tona nabijenih čestica solarne plazme izbacuju u svemir. Ukoliko je usmjerena ka Zemlji i dovoljno jaka, oluja može da stigne do naše planete za jedan do tri dana i ošteti satelitsku komunikaciju i strujnu mrežu.

Podaci sa Solarne i heliosferne opservatorije pokazuju da je CME napustila Sunce pri izuzetn velikoj brzini od oko 1.500 kilometara u sekundu. Ipak, oluje te brzine u prošlosti su imale blag i srednji efekat na Zemlju. Izbačena koronalna masa usmjerena ka našoj planeti takođe može da uzrokuje geomagnetnu oluju, što za posledicu ima Polarnu svjetlost.

CME ne treba miješati sa Solarnim bakljama, koje predstavljaju eksplozije u Sunčevoj atmosferi, dok Izbacivanje koronalne mase podrazumijeva slanje solarnih čestica u svemir. Takođe, Solarne baklje se događaju češće nego CME, a ponekad se koronalna masa izbaci odmah nakon eksplozije na površini Sunca, ali ne uvijek.

Naučnici tek treba da definišu povezanost između Solarnih baklji i CME.

Foto: blic.rs

Portal Analitika