Region

Turisti iz Srbije među 13.000 oslobođenih iz smetova na putevima Mađarske

1603Madjarska
S
vi putnici iz Srbije koji su bili zavijani na auto-putevima u Mađarskoj su evakuisani, a neki su već stigli u Srbiju, javio je RTS.

Turisti iz Srbije među 13.000 oslobođenih iz smetova na putevima Mađarske
Portal AnalitikaIzvor

U Mađarskoj su probijene sniježne barikade poslije više od 30 sati i očišćen je auto-put iz Srbije ka Budimpešti. Svi putnici iz Srbije, koji su bili zavijani na auto-putevima u Mađarskoj, su evakuisani. Stanje na putevima se popravlja, ali je pravac od Budimpešte ka Beču i dalje je neprohodan. Neki putnici već su stigli u Srbiju.

Umjesto da po redu vožnje na beogradsku autobusku stanicu dođu juče, putnici iz Njemačke stigli su 20-ak sati kasnije. Umorni, ali srećni što su konačno stigli.

- Sve je bilo zavijano, nismo mogli da prođemo. Sklonili su nas saglavnog puta i na jednom mjestu smo stajali 26 sati. Dolazili su Austrijanci, dijelili su pomoć: hranu, vodu, čajeve, deke - priča putnica koja je doputovala u Srbiju.

- Snijega je bilo koliko i ovdje, samo što nisu čistili. Vjetar je duvao i napravio smetove, kamioni su se popriječili - objašnjava jedan putnik.

Vozači kažu da im je najviše pomogla austrijska zimska služba.

- Sjekli su bankine da bi iz jedne trake moglo da se pređe u drugu, da se automobili izvuku i prođu kamioni za čišćenje snijega. Na kraju su i tenkovi raščišćavali put - navodi vozač autobusa Goran Čurćić.

I Novosađanin Dragan Maglov, koji je na jedan dan preuzeo ulogu izvještača srpskih medija iz Mađarske, poslije 35 sati provedenih u autobusu, stigao je kući.

- Nas je nadlijetao helikopter, jedan se čak i spustio do nas kako bi evakuisao bebu, ali se majka sa tim nije složila. Konačno, mi smo rekli dajte nam hrane i goriva, jer nam je to bilo najpotrebnije - kaže Maglov.

Zbog velekih smetova, autobusi koji su se kretali ka Nišu, išli su alternativnim pravcima.

- Morali smo iz Đera da se vratimo u Beč. Iz Beča samo krenuli u Grac, pa smo preko Graca stigli u Maribor. Na kraju smo, preko Zagreba i Beograda, stigli u Niš - navodi vozač autobusa Dejan Mitrović, napominjući da su bili prinuđeni da pređu 400 kilometara više.

Konzul Srbije u Budimpešti Milan Vukosavljević rekao je da su spasilačke ekipe stigle do svakog vozila, a da je, prema najnovijim podacima, spaseno više od 13.000 ljudi, među kojima i nekoliko stotina državljana Srbije. U 495 objekata smješteno je oko osam hiljada ljudi, a oslobođeno je 3.500 vozila.

Iz autobusa sa putnicima iz Srbije jedna beba je evakuisana helikopterom, a đaci Matematičke gimnazije iz Sente prebačeni su i smješteni u mjesto Tatabanja, 55 kilometara od Budimpešte.

Ambasada Srbije preporučila je svojim građanima da još ne kreću na put prema Austriji preko Mađarske.

Foto: rts.rs

Portal Analitika