Region

Javni poziv HND na dekriminalizaciju rada novinara

1603hnd
D
ekriminalizujte novinare, apel je Hrvatskog novinarskog društva upućen državnom vrhu i ministrima pravosuđa i kulture, prenosi Index.hr.

Javni poziv HND na dekriminalizaciju rada novinara
Portal AnalitikaIzvor

U otvorenom pismu HND traži izbacivanje iz Kaznenog zakona djela protiv časti i ugleda, prije svega sramoćenja.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka, upozorava da je socijalno uzdrmana profesija od prvog januara ove godine dodatno je izložena. Kaznenim zakonom pooštrene su kazne protiv časti i ugleda - za uvredu, sramoćenje do klevetanja.

- U rasponu od 180 do 500 dnevnica. Znamo da se dnevnice sada drugačije obračunavaju. One katkad uključuju i cjelokupnu imovinu - rekao je Duka.

Sporno je i prebacivanje tereta dokazivanja izričite namjere s tužitelja na novinara. No, zasigurno najupitniji dio krije čl. 148 o sramoćenju, tačnije njegov dio prema kojem čak ni dokazano istinite tvrdnje, novinara ne oslobađaju krivnje, ako sudija ocijeni da nisu iznesene u javnom interesu. Sličan postupak čeka predsjednicu Udruženja sudskih izvjestitelja Anu Raić - Knežević. U naslovu i dijelu teksta, dilera je nazvala - dilerom. On je uzvratio optužbom za predbacivanje kaznenog djela, koje je u međuvremenu nestalo iz zakona.

Duka ne sumnja u negativne posljedice ukoliko ovakva kaznena represija ostane, a krivično gonjenje novinara ne bude prepušteno građanskim parnicama.

- Onda stvarno treba biti apsolutni heroj da bi se objavile neke korupcijske priče, neke priče koje su značajne za ovo društvo, da se raskrinkavaju. To je stvarno herojsko djelo ako imate, s jedne strane, tako lošu socijalnu situaciju za novinare i represivni zakon - istaknuo je Duka.

HND očekuje da institucije odrade svoj posao kako bi novinari odgovorno, profesionalno i slobodno mogli nastaviti svoj. Zasad se o apelu HND-a oglasilo Ministarstvo kulture najavom sastanka na kojem bi se razmotrila mogućnost podrške inicijativi dekriminalizacije novinara, za što se, pored ostalih, zalaže i UNESCO, uz poziv na veću odgovornost medija u dijelu obaveznih objava ispravki i odgovora.

- Kombinacija slobodnog novinarstva i društveno odgovornih medija podrazumijeva respektovanje ne samo slobode novinara pred zakonom, nego i slobode novinarki i novinara od prijetnje gubitka radnog mjesta, kao i uvažavanje njihove profesionalne autonomije – zvanično je saoptešno iz hrvatskog Ministarstva kulture.

Foto: ezadar.hr

Portal Analitika