Politika

CEROVIĆ: Toksični predizborni govor mržnje vodi trajnoj netrpeljivosti

1603cerovic
U
vrede i mržnja neizbježni su u negativnoj kampanji, ali zabrinjava toksični govor mržnje, koji ostavlja trajne posljedice jer izaziva netrpeljivost prema određenoj nacionalnoj, vjerskoj ili političkoj grupaciji, kaže za TVCG komunikolog Radoje Cerović.

CEROVIĆ: Toksični predizborni govor mržnje vodi trajnoj netrpeljivosti
Portal AnalitikaIzvor

- To na neki način označava da "crtate metu", kako to ovdje vole da kažu, na nekoj od socijalnih kategorija u državi, izazivajući odnosno podižući time vjerovatnoću da dođe do realne, fizičke agresivnosti - dodaje je Cerović.

On podsjeća da je napadanje protivnika dio svakog takmičenja, pa i političkog. Ipak, negativna kampanja - osim što je štetna za javnost u cjelini - često je beskorisna i za samog kandidata, posebno ako ne može da kontroliše izlive agresivnih, ekstremnih emocija. Cerović potcrtava da time samo može učvrsti podršku birača koji su na njegovoj strani, a da pridobije nove - gotovo je nemoguće.

- Često negativne emocije, u našoj psihi, doživljavanju, nisu povezane sa liderima. Lideri se ne ljute. Lideri ne očajavaju, nisu bijesni. Lideri su mirni, staloženi, jasni u govoru, nisu podložni stresu. Ljudi to jednostavno tako doživljavaju, u nekom podsvjesnom smislu.

Cerović smatra da će u Crnoj Gori kampanje i dalje biti agresivne, ali da se može napraviti iskorak značajan za čitavo društvo time što će sukobljene strane, već nakon izbora, sastanu i jedni drugima pruže ruku, čestitaju pobjedu ili priznaju poraz.

- Time šalju poruku: Ovo je ipak bio teatar. Taj teatar je sada završen i nema potrebe da visok nivo socijalnog konflikta u tom trenutku dalje opstaje. Kada dođe do tog momenta, oni ipak shvataju da je važnije od političke igre i država, i ustav, i narod - zaključuje on.

Foto: veengle.com

Portal Analitika