Region

MESIĆ: Srbiji je potrebna katarza kakvu je proživjela Njemačka nakon Hitlera

1602mesic
B
ivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje da Srbija ne može gubitak Kosova kompenzovati dijelom teritorije Bosne i Hercegovine, dodajući da je „Srbiji potrebna katarza kakvu je proživjela Njemačka nakon Hitlera“.

MESIĆ: Srbiji je potrebna katarza kakvu je proživjela Njemačka nakon Hitlera
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući kako BiH mora dobiti mehanizme čiji je cilj standard Evropske unije, i da za to ljudi na vlasti u BiH moraju biti oni koji grade zemlju „a ne da od jednog dijela zemlje prave državu“.

- Bosna i Hercegovina mora opstati kao država, nema šanse za njeno razbijanje. Imate onih koji kažu: „Čekaj, Srbija je ostala bez Kosova, pa hajdemo da se namirimo na Bosni i Hercegovini.“ To ne može biti tačno, jer imamo to u primjeru Njemačke. Jedna kulturna nacija, u momentu kada nisu imali nijednog nepismenog građanina, krenula je za Hitlerom da ostvari nemoguću misiju: prihvatili su da osvajaju svijet. Nisu uspjeli, ali je Njemačka doživjela katarzu. Danas prednjače i u evropskom udruživanju i u demokratiji, za razliku od one države koja je krenula nedostižnim ciljevima stvaranja velike Srbije. Sada i oni moraju da dožive katarzu, jer nismo im mi izabrali Miloševića. Njega je Srbija izabrala, zato moraju da prihvate ono što je prihvatila i Njemačka nakon Hitlera, mora da snosi svoje posljedice – stav je Mesića koji dodaje:

- Sada je na Beogradu da šalje poruku i u Bosnu i Hercegovinu i na Kosovo, poruku da nema imperijalne Srbije, velike Srbije, velike Hrvatske ili Albanije. Moramo se suočiti sa činjenicom da one države koje postoje oko nas, da su one tu - definitivno. Susjeda ne biramo, ali možemo sa njim da živimo u miru.

Bivši hrvatski predsjednik ocijenio je veoma važnim da BiH dobije mehanizme u vlasti kojim bi se omogućila izgradnja države umjesto da se to stvara od Republike Srpske.

– Hrvatska je bila garant da Bosna i Hercegovina ostane jedinstvena i cjelovita. U tome je i Srbija bila garant. Da je jedan dio BiH želio da se odvoji, na što sam jednom referirao, mi bismo poštovali svoju garanciju. Ali, danas to garantuje NATO i nema mogućnosti razbijanja BiH. A oko tog velikog truda, da se donese novi ustav, tu međunarodna zajednica mora pomoći. Bez njenog pritiska to neće ići – kazao je Mesić na kraju intervjua.

Foto: oslobodjenje.ba

Portal Analitika