Abiznis

UPCG: Bolja inspekcija i oštrije kazne za unaprijeđenje poslovnog ambijenta

1603upcg
P
redstavnici Unije poslodavaca Crne Gore, nakon prvih 100 dana rada Vlade, očekuju nastavak aktivnosti na unaprijeđenju ambijenta za razvoj preduzetništva i privrede, rečeno je agenciji Mina-business iz te organizacije.

UPCG: Bolja inspekcija i oštrije kazne za unaprijeđenje poslovnog ambijenta
Portal AnalitikaIzvor

Prema njihovim riječima, nedostaje rad u smislu intenziteta u dijelu podrške poslovanju privrednika i izlasku iz nepovoljne situacije, prouzrokovane finansijskom krizom. Oni su ocijenili i da biznis ambijent karakteriše smanjen obim poslovnih aktivnosti preduzeća, pad prihoda, neriješeni dužničko-povjerilački odnosi, nemogućnost naplate potraživanje, nedostatak finansijskih sredstava za tekuće obaveze i nedostajuća podrška bankarskog sektora.

- Ukoliko se tome doda i podatak o šest odsto zatvorenih preduzeća u posljednjem kvartalu i stopa nezaposlenosti od 14,12 odsto, jasno je da biznis ambijent u Crnoj Gori ne ide u prilog otvaranju novih radnih mjesta i ukupnoj održivosti privrede - kazali su predstavnici UPCG.

Oni su poručili da je to prva aktivnost i osnovni zadatak kojem bi Vlada trebalo da se posveti u narednom periodu. U UPCG smatraju i da bi država u saradnji sa socijalnim partnerima trebalo da se uključi u stabilizaciju tržišta rada i ozdravljenje sistema obrazovanja i na taj način se prilagodi zahtjevima i potrebama poslodavaca po pitanju nedostajuće radne snage.

Oni su pozitivnim okarakterisali borbu Vlade u suzbijanju sive ekonomije, kao formiranje Komisjie koja se time bavi.

- Podržavamo namjeru Komisije za suzbijanje sive ekonomije da se poreski zakoni mijenjaju u pravcu pooštravanja kaznenih odredbi i povećanja visine kazni za nepoštovanje propisa. Pri tome, posebnu pažnju treba usmjeriti na jačanje, profesionalizaciju i bolju koordinaciju inspekcijskih organa zaduženih za provjeru poštovanja zakona - poručili su iz UPCG.

Oni smatraju da bi Vlada u narednom periodu trebalo da se fokusira na eliminisanje biznis barijera, ali i na restriktivno djelovanje po pitanju kaznene politike.

Iz UPCG su sugerisali i da bi za sektor poljoprivrede i sjever Crne Gore trebalo tražiti poseban status, jer bi u suprotnom moglo doći do ugrožavanja postojećih radnih mjesta. Oni su ocijenili i da je socijalni dijalog proces koji zahtijeva vrijeme i kojem treba dati podršku.

- Buduće zajedničke aktivnosti trebalo bi da počivaju na tripartitnom dijalog, da vode unaprijeđenju razvoja crnogorske privrede i rješevanju socijalnih i ekonomskih izazova nastalih pod uticajem ekonomske krize – rečeno je iz UPCG.

Oni smatraju i da bi radni tekst zakona o sprječavanju obavljanja neformalnih djelatnosti, koji je upravo predložila UPCG, trebalo da doprinese većem zapošljavanju.

- Taj zakon štiti poslodavce koji legalno posluju, značajan je za prelazak iz neformalne u formalnu ekonomiju, a omogućiće i punjenje budžeta po tom osnovu - naveli su iz UPCG.

Foto: maximillionstudio.com

Portal Analitika