Svijet

Kardinal Napije: Pedofile treba liječiti a ne kažnjavati za njihova djela

1603napier
Južnoafrički kardinal Vilfrid Napije je u intervjuu za BBC izjavio kako smatra da bi se prema pedofilima trebalo odnositi kao prema bolesnim ljudima, a ne kao prema zločincima, prenosi Dnevnik.hr.

Kardinal Napije: Pedofile treba liječiti a ne kažnjavati za njihova djela
Portal AnalitikaIzvor

- Iz iskustva mogu reći da pedofilija uistinu jeste bolest, a ne kažnjivo djelo - rekao je nadbiskup Durbana, jedan od učesnika konklava na kojima je Horhe Marijo Bergoljo izabran za papu.

- To je psihička bolest, a što činite s bolesnicima? Nastojite da ih izliječite. Kad bih ja, kao normalna osoba, namjerno odlučio da prekršim zakon, trebalo da budem kažnjen - rekao je 72-godišnji južnoafrički kardinal, poznat po konzervativnim stavovima.

Početkom 2000. kritikovali su ga zbog pasivnog stava u skandalu sa sveštenicima-pedofilima, jer je odbio da protjera krivce iz južnoafričke katoličke crkve.

Kardinal je ispričao kako poznaje dvojicu sveštenika koji su bili žrtve seksualnog nasilja u djetinjstvu i koji su kao odrasli ljudi postali pedofili.

- Nemojte mi reći da su takve osobe odgovorne i krive na isti način na koji su krivi i oni koji su se svjesno odlučili na tako nešto. Ne mislim da bi takva osoba trebalo da bude kažnjena, s obzirom na to da je i sama svojevremeno bila žrtva nasilja - kazao je kardinal.

Barbara Doris, žrtva sveštenika-pedofila u djetinjstvu i članica američkog Udruženja žrtava pedofilije, za britanski Javni servis je rekla:

- Možda to i jest neka vrsta bolesti, ali je to i zločin, a zločine treba kazniti. Zločinci treba da odgovaraju za svoje prošla i sadašnja nedjela.

Portal Analitika