Društvo

IVANOVIĆ: Radimo sve da spriječimo širenje Ku groznice

09ivanoviok
M
inistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja radi sve da spriječi širenje zarazne Ku groznice (Q) kod koza, ovaca i goveda, koja se pojavila na teritoriji Bijelog Polja i Žabljaka, kazao je šef tog resora Petar Ivanović – prenosi agencija MINA.

IVANOVIĆ: Radimo sve da spriječimo širenje Ku groznice
Portal AnalitikaIzvor

Ivanović je naveo da je groznica registrovana na četiri gazdinstva, od kojih su tri u Bijelom Polju a jedno na Žabljaku.

- Reagovali smo na vrijeme i brzo identifikovali probleme u tim opštinama. Ta groznica može da se pojavi kod ljudi ukoliko se ne preduzmu preventivne mjere, što smo već uradili – kazao je  Ivanović na konferenciji za novinare.

Prvi čovjek Ministarstva za poljoprivredu i ruralni razvoj je naveo da se groznica češće javljala u regionu nego u Crnoj Gori, i pojasnio da je to bolest domaćih životinja kod koje je osnovni izvor infekcije u plodnom materijalu.

Ministarstvo je njegovim riječima po pojavi groznice odmah obilježilo bolesne životinje kojima je ograničeno kretanje, a urađena je dezinfekcija i deratizacija objekata.

- To se sve preduzelo kako bi se spriječilo širenje groznice. U ovom momentu ne govorimo o epidemiji ili većem problemu, pokušavamo sve da uradimo da do većeg problema ne dođe – istakao je Ivanović.

On je podsjetio da je javnost odmah upoznata sa problemom, zbog mjera predostrožnosti.

- Preduzeli smo mjere pojačanog nadzora da se bolest ne bi širila,i veterinarske inspekcije rade svoj posao - naveo je on.

 

Portal Analitika