Kultura

DN: Kotor u trci za prijestonicu kulture 2020. godine

Kotor-pocetna
N
a poziv hrvatskog grada Splita, Kotor (zajedno sa još 11 hrvatskih gradova i Mostarom iz BIH) uključen je u kandidaturu tog grada za evropsku prijestonicu kulture u 2020. godini pišu „Dnevne novine“.

DN: Kotor u trci za prijestonicu kulture 2020. godine
Portal AnalitikaIzvor

Čelnica Sekretarijata za kulturu opštine Kotor, Tijana Čađenović kaže za DN da nakon inicijalnih sastanaka, sada iz Splita očekuje dalja uputstva u realizaciji ovog projekta, a iz splitske Službe za kulturu i umjetnost ističu odličnu saradnju dva grada.

Ako kandidatura Splita pod sloganom „Lokalno kao univerzalno, univerzalno kao lokalno“ prođe kod Evropske komisije, Kotor će u 2020. godini podijeliti zvanje evropske prijestonice kulture sa još 11 gradova iz Hrvatske i Mostarom iz BIH. Svim gradovima kandidatima zajedničko je da jesu ili pretenduju da budu na UNESCO-voj listi materijalne i nematerijalne baštine, a birani su po ključu srodnosti naslijeđa.

Sekretarka kotorskog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Tijana Čađenović kazala je za DN da je projekat zajedničke kandidature tek u začetku i   da nakon prvog dogovornog sastanka očekuju od kolega iz Splita dalja uputstva.

- Opština Kotor uključila se u projekat u organizacionom smislu. Do sada, održan je jedan sastanak predstavnika svih gradova učesnika i u toku je priprema pojedinačnih prezentacija za sve gradove partnere. Nakon toga, očekujemo dalja uputstva iz Splita – kaže Čađenović uz napomenu da je uključivanje crnogorskih institucija kulture u projekat sljedeći korak.

Načelnica Službe za kulturu i umjetnost grada Splita, Maja Munivrana rekla je za DN da je ideja o ovoj vrsti povezivanja gradova u regiji došla od Kandidacionog odbora grada Splita koji je za partnere birao one gradove sa UNESCO-ve liste sa kojima ima najbolju saradnju.

- S obzirom na to da grad Split, gradove Kotor i Mostar vidi u svijetlu dosadašnje odlične saradnje i kroz prizmu sličnosti u mnogo čemu, te da je i sam Kotor na UNESCO-voj listi, Koordinacioni odbor odlučio je da pozove oba grada na sastanak gradova partnera – istakla je Minivrana.

Pored Kotor i Mostara, gradovi partneri su: Trogir, Šibenik, Hvar, Pag, Sinj, korčula, Ston i Solin, Dubrovnik, Zadar, Supetr i Stari Grad na Hvaru.

Prema riječima Munivrane osim Dubrovnika koji priprema zasbnu kandidaturu za Evropski grad kulture, svi gradovi su prihvatili učešće u zajedničkom projektu.

Kako je istakla Tijana Čačenović primarni motivi za učešće Kotora u projektu su: razvoj kulturnih programa sa gradovima partnerima, stvaranje novih kulturnih sadržaja i promovisanje vrijednosti kulture gradova učesnika.

Kako pišu „Dnevne novine“ Maja Munivrana je navela da je viša stručna saradnica iz Ministarstva kulture Hrvatske Andrea Stopfer, na sastanku u februaru, upozorila gradove partnere da prvo ipak provjere sa Evropskom komisijom da li će ona odobriti prekograničnu saradnju hrvatskih gradova sa gradovima susjedima. Hrvatska pristupa EU 1. jula  ove godine.

- Grad Split, poslao je pismo Evropskoj komisiji i sada očekujemo odgovor. Tek nakon što uđe u EU, Hrvatska će moći da raspiše konkurs i tek nakon konkursa znaćemo koji će grad nositi titulu Evropske prijestonice kulture za 2020. U svakom slučaju, grad Split komunicira sa Kotorom i poziva predstavnike tog grada na sve sastanke – kazala je Munivrana navodeći da su kotorske vlasti upućene u sve korake u kandidatuti Splita, pišu DN.

Foto: preuzeto sa - androidvodic.com

 

Portal Analitika