Društvo

Pobjeda: Drobnič poručio da je najvažnija reforma pravosuđa

Konferencija-pocetna
Z
a borbu protiv korupcije najvažnija je reforma pravosuđa kroz proces ustavnih promjena – kazao je šef Delegacije Evropske unije u Podgorici Mitja Drpbnič¸piše „Pobjeda“.

Pobjeda: Drobnič poručio da je najvažnija reforma pravosuđa
Portal AnalitikaIzvor

On je na šestoj nacionalnog konferenciji,  koju je organizovao MANS-a uz podršku Ambasade SAD i Evropske unije, pozvao poslanike da pronađu zajednički jezik i izmijene Ustav, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, jer od toga zavisi uspjeh u pregovaračkim Poglavljima 23 i 24.

- Korupcija je i dalje jedna od najranjivijih oblasti u Crnoj Gori, što dovodi do infiltracije organizovanih kriminalnih grupa u javni i privatni sektro. Neophodno je istražiti sve slučajeve i donijeti pravosnažne presude. Rezultati procesuiranih slučajeva moraju se kontinuirano ostvariti, naročito kad je u pitanju korupcija na visokom nivou. U okviru ove borbe moraju se istražiti potencijalne veze između postupaka javnih nabavki i finansiranja političkih partija, koje mogu ukazati na postojanje korupcije. Imovina stečena kriminalom mora biti oduzeta i njom treba efikasno upravljati - poručio je Drobnič piše „Pobjeda“.

Ambasadorka SAD Sju Kej Braun smatra da je Crna Gora na dobrom putu ka stabilnosti i prosperitetu, ali da korupcija i dalje koči crnogorski napredak.

- Veliki izazovi još predstoje, a borba protiv korupcije je najveći među njima. Dok god se ne napravi značajan korak na tom planu, korupcija će usporavati put Crne Gore ka EU integracijama, gdje je već napravila zavidan pomak. Centralna uloga pripada Vladi da stvori uslove za borbu protiv korupcije – poručila je Sju Kej Braun.

Prema riječima izvršne direktorice MANS-a, Vanje Ćalović cijenu korupcije svakodnevno plaćaju crnogorski građani.

- Plaćamo propuštenim šansama da obezbijedimo strane investitore koji će donijeti znanje u ovu zemlju, investirati u firme i učiniti ih konkurentnim – kazala je Ćalović.

Ona se osvrnula i na nedavno ukidanje presude Dušku Šariću, ocijenivši da je tužilaštvo podiglo protiv njega optužnicu znajući da je neodrživa, s obzirom da se radi o krivičnom djelu koje tada nije postojalo u našem zakonodavstvu.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić, poručio je na Konferenciji da će Parlament stalno vršiti pritisak na druge grane vlasti, kako bi ispunile svoj dio obaveza.

- Sudska i izvršna vlast imaju moć da vladavina prava i antikorupcijske aktivnosti budu uspostavljene, ali bitna je i sinergija sa drugim institucijama – kazao je Krivokapić navodeći da civilni sektor treba da bude Šerlok Holms crnogorske pravde, piše „Pobjeda“.

Foto: preuzeto sa - podgorica.usembassy.gov

Portal Analitika