Abiznis

U ponedjeljak o ponudi CEAC-a

15kapok
O
dbor za ekonomiju, finansije i budžet u ponedjeljak bi trebalo da se izjasni o predlogu zaključaka Vlade u vezi sa rješavanjem problema u Kombinatu aluminijuma (KAP), odnosno o ponudi ruskog vlasnika da ustupi svoje akcije izvršnoj vlasti, prenosi MINA.

U ponedjeljak o ponudi CEAC-a
Portal AnalitikaIzvor

Odbor se na sjednici 28. februara ni nakon četvorosatne rasprave nije izjasnio o Vladinom predlogu zaključaka, a predstavnici izvršne vlasti ponovili da preferiraju ponudu ruskog partnera, dok je Socijaldemokratska partija saopštila da je neće podržati.

Članovi Odbora su tada odložili izjašnjavanje o predlogu zaključaka, ali je odlučeno da se to organizuje prije zasjedanja parlamenta.

Ruski vlasnik u KAP-u, Centralno evropska aluminijumska kompanija kojom upravlja En plus grupa, ponudila je crnogorskoj Vladi da odmah i besplatno prenesu 29, 3 odsto akcija koje imaju u fabrici na Vladu.

Od 120 miliona EUR koliko KAP duguje VTB, EN plus grupi i CEAC-u, potražuju 40 miliona. Preostalih 80 miliona eura duga otpisuju odmah ukoliko KAP pomenuti iznos od 40 miliona uplati odmah.

Ukoliko se KAP odluči za opciju da sredstva uplati u periodu od četiri i po godine, CEAC i EN plus grupa će 80 miliona eura koliko im KAP duguje pretvoriti u akcijski kapital i te akcije su takođe spremni da za jedan EUR prenesu na Vladu Crne Gore nakon isplate iznosa od 40 miliona, uz solidarno jemstvo.

Preostale dvije opcije za rješavanje situacije u KAP-u su stečaj i ponuda vlasnika Željezare, turske Tosjali grupe, što je za Vladu manje prihvatljivo u odnosu na ponudu En plus grupe.

Iz SDP-a su protiv ponude ruskog vlasnika, jer će njome građani, kako smatraju, platiti Rusima dodatnih 51 milion EUR. U toj partiji preferiraju uvođenje programiranog stečaja u KAP, uz organizaciju proizvodnju.

Odbor će u ponedjeljak nastaviti raspravu i o realizaciji skupštinskih zaključaka u vezi smanjivanja zarada predstavnicima regulatornih agencija, jer je na prethodnoj sjednici zahtijevano prisustvo ministra finansija, Radoja Žugića.

 

 

 

Portal Analitika