Abiznis

USSCG: Predstavljen projekat ”Zaštita prava mladih na tržištu rada”

1503zid
A
DP-Zid i Unija Slobodnih Sindikata Crne Gore (Sekcija mladih USSCG) održali su press konferenciju povodom predstavljanja projekta „Zaštita radnih prava mladih na tržištu rada kroz aktivne mjere zapošljavanja“ podržanog od strane Evropske unije posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

USSCG: Predstavljen projekat ”Zaštita  prava mladih na tržištu rada”
Portal AnalitikaIzvor

U okviru projekta pokrenuta je kampanja pod sloganom „RADI SE O TEBI” sa namjerom da okupi mlade ljude oko najvažnijih pitanja vezanih za njihovu budućnost - ulaska na tržište rada i adekvatno korišćenje dostupnih aktivnih mjera zapošljavanja.

- Ovo je prilika mladim ljudima da se uključe u cvilni sektor, da budu dio našeg tima i dio mreže mladih USSCG - kazali su predstavnici Zid-a i USSCG.

Program će biti realizovan u gradovima sa regionalnim odborima Unije: Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Bijelom Polju, Herceg Novom i Baru, a ima za cilj da edukuje mlade ljude koji su na različitim programima radnog angažmana bez zasnovanog radnog odnosa i studente završnih godina o samoj svrsi stručnog usavršavanja, koji su EU trendovi, kako se na pravi način stručno usavršavanje sprovodi, kako steći radno iskustvo- koje su sve mogućnosti i koji benefiti, kao i o tome zašto ne mogu volontirati u kompanijama i zašto volontiranje nije aktivna mjera zapošljavanja.

Igor Milošević, izvršni direktor ADP-Zid je istakao da je bitno znati kako usmjeriti mlade da dođu do radnog iskustva.

- U Crnoj Gori trenutno imamo preko 4500 mladih uključenih na neki vid neplaćenog radnog angažmana. S tim u vezi imamo različita očekivanja. Mladi se nadaju da će ostati na poslu (samo 14 odsto po analizi EYF), nekim preduzetnicima su dobro došli kao besplatna radna snaga sa ograničenim rokom trajanja, a nekima kao smanjenje pritiska od porodice ili njihovog pritiska na Biro rada, kazao je Milošević.

Prema njhovim riječima mladi ljudi treba da znaju da imaju mjesto gdje mogu da se obrate za informacije oko mnogih nedoumica. Naglasak se stavlja na: ispitivanje oblika i povećanje kvaliteta radnog angažmana bez zasnivanja radnog odnosa; analizu regionalne i evropske prakse; monitoring i evaluaciju svih oblika radnog angazmana bez zasnivanja radnog odnosa, kao i na unapređenje mjera za poboljšanje stanja u ovoj oblasti, kazala je Mirela Rajković (ADP-Zid), koordinatorka projekta.

- Ovim putem se šalje poziv institucijama na dijalog, i mladim ljudima da postanu dio tima ADP-Zid i Sekcije mladih USSCG i apliciraju na učešće u ovom programu , popunjavanjem prijave putem sajta: www.angazujse.info , istakla je Ivana Mihajlović, koordinatorka Sekcije mladih USSCG. Time će mladi steći mogućnost da kroz obuku i vlastiti angažman dođu do više odgovora i pomognu sebi ali i drugima da budu slobodni građani i da se što jasnije profesionalno usmjere, poruka je ADP- Zid i USSCG.

Portal Analitika