Društvo

Održan protest protiv gradnje brana na Limu

1003euromostok
O
ko 300 građana iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) okupilo se danas u mjestu Kumanica kod Bijelog Polja, kako bi protestovali protiv gradnje brana na Limu u Bordarevu.

Održan protest protiv gradnje brana na Limu
Portal AnalitikaIzvor

Skup je organizovao koordinacioni odbor nevladinih organizacija (NVO) iz Crne Gore, Srbije i BiH, a protest je počeo, kako su naveli, simbolično u pet do 12 sati.

Koordinator NVO Mreža Sjever, Milorad Mitrović, kazao je da vlasti u Crnoj Gori i Srbiji pokušavaju da izgrade brane bez kontrole javnosti.

“Vlasti su se dosjetile da sada unište i prirodu, jer ona je jedino što je ostalo koliko-toliko očuvano. Nakon svojih privatizacijskih pohoda namjerili su se i na prirodu, ali nećemo im to dozvoliti”, poručio je on.

Predstavnik Koalicije civilnog društva Brana, Mirko Popović, kazao je da je jako neobično kada ljudi moraju da štite priodu od onih koji donose zakone.

“Svijest građana je prerasla granice koje su postavljene neadekvatnim sprovođenjem zakona”, rekao je popović i dodao da će akcija, koju su organizovale NVO iz tri države, spriječiti izgradnju brana u regionu.

Predstavnik građana Priboja, Saša Blečić, kazao je da neće dozvoliti gradnju brana niti plavljenje terena bilo gdje u dolini Lima.

“Nećemo dozvoliti da nam otmu Lim za jednu mizernu količinu električne energije od koje će se novac sliti u džepove vlasti. Koliko oni budu bezobzirni u svom nastojanju da nam otmu Lim, toliko ćemo mi biti mudri u njegovoj odbrani”, poručio je Blečić.

Portal Analitika