Politika

Napredak u integracionim procesima, doprinos afirmaciji vrijednosti MOF-a

1503luksic
C
rna Gora ostvarila je veliki napredak u integracionim procesima i doprinosi stabilnosti u regionu, kazao je Iv Laterm, zamjenik generalnog sekretara OECD-a, na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem, uz ocjenu da je Vlada Crne Gore u prethodnom periodu sprovela odgovorne mjere u oblasti ekonomske politike.

Napredak u integracionim procesima, doprinos afirmaciji vrijednosti MOF-a
Portal AnalitikaIzvor

Laterm koji predstavlja organizaciju čije su članice 34 države svijeta, prezentirao je potencijalne oblasti saradnje sa Crnom Gorom. On je istakao da su brojne mogućnosti u kojima OECD može da bude partner Crnoj Gori, prije svega, u projektima koji se odnose na unapređenje konkuretnosti ekonomije, sprovođenje investicionih politika, razvoj regionalne konkuretnosti, kao i kroz različite kvantitativne analize koja ova organizacija priprema.

Laterm je predstavio mogućnosti uključivanja Crne Gore u radna tijela organizacije i uputio otvoren poziv za saradnju u Komitetu za turizam OECD-a.

Lukšić je saopštio da je Crna Gora zainteresovana za proširenje saradnje i zajedničko djelovanje sa OECED-om kroz konkretne projekte. On je istakao da Vlada Crne Gore preduzima mjere na oporavku i dugoročnoj konkurentnosti ekonomije i da je u tom pravcu od izuzetne važnosti i saradnja sa institucijom koja promoviše dostizanje održivog ekonomskog rasta i unapređenje životnog standarda.

Lukšić tokom boravka u Parizu sastao se i sa Abdu Djufom, generalnim sekretarom Međunarodne organizacije za frankofoniju. Djuf se zahvalio Vladi Crne Gore na realizaciji projekata i inicijativa koje doprinose promovisanju vrijednosti koje baštini ova međunarodna organizacija u multilateralnim okvirima.

On je izrazio zadovoljstvo implementacijom programa »Francuski jezik u diplomatiji i javnoj službi« i saradnjom sa Vladom Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade je istakao da je Crna Gora ponosna što učestvuje u aktivnostima koje doprinose promociji vrijednosti solidarnosti i mira, demokratije i unapređenja ljudskih prava.

-Crna Gora doprinosi iz svog ugla mirovnoj i jezičkoj misiji, kao i diplomatskom i kulturnom dijalogu, kazao je Lukšić, koji je, takođe, ocijenio da ove vrijednosti doprinose bržoj integraciji i transformaciji društva.

Potpredsjednik Vlade tokom posjete Parizu posjetio je kompaniju Veolia Eau, svjetskog lidera u oblasti prerade voda, koja je specijalizovana za pružanje usluga lokalnim samoupravama, komunalnim i industrijskim kompanijama u svim aspektima tretmana i upravljanja vodama.

Portal Analitika