Društvo

Svečano otvoren III Internacionalni salon vina „Monte Vino Podgorica 2013“

15petarsvi
D
anas je u Hotelu „Crna Gora“, u prisustvu brojnih građana, svečano otvoren III Internacionalni salon vina „Monte Vino Podgorica 2013“.

Svečano otvoren III Internacionalni salon vina „Monte Vino Podgorica 2013“
Portal AnalitikaIzvor

Ovu manifestaciju tradicionalno organizuje Nacionalno udruženje somelijera Crne Gore, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Glavnog grada Podgorice, dok su suorganizatori Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Nacionalno udruženje vinogradara Crne Gore i Hotel „Crna Gora“. Atmosferi su doprinijeli i gitarski duo - Darko Nikčević i Srđan Bulatović, koji su svojim nastupom uveličali manifestaciju.

Posjetioci će danas i sjutra biti u prilici da degustiraju više od 350 vrsta vina iz četrnaest zemalja. U okviru ove manifestacije predstaviće se 75 vinarija. III Internacionalni salon vina je svečano otvorio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

15petar_vino

- Postoji jedan indikator koji se koristi sve više u ekonomiji u posljednje vrijeme, a koji se zove broj privatnih vinarija i koji mjeri kvalitet i snagu svake ekonomije. Što je broj privatnih vinarija u jednoj zemlji veći, utoliko je i snaga ekonomije te zemlje veća - kazao je Ivanović i dodao:

- Ako sudimo po broju privatnih vinarija koje postoje, ovdje u Crnoj Gori, onda možemo i da sudimo o ekonomskom progresu koji se dešava u Crnoj Gori. Međutim, ako pogledamo zemlje regiona, od Slovenije koja je krenula sa svega dvije privatne vinarije a koja ih sada ima preko dvije hiljade; od Hrvatske koja je krenula sa nekih sedamdeset, a danas ih ima preko 550, onda samo mogu da zamislim kakav je put ispred nas.

Ministar poljoprivrede je istakao da je vino postalo drugi izvozni proizvod u Crnoj Gori.

- Ono što mi je drago, jeste, da je vino postalo drugi izvozni proizvod u Crnoj Gori, koji nije imao toliko podrške, koliko su imali, možda, neki drugi proizvodi. I, kada su jednom prilikom Ajnštajna pitali da imate posljednjih šezdeset minuta, što biste uradili, njegov odgovor je bio - 55 minuta bih razmišljao, a pet minuta bih nešto radio. Meni se čini da smo mi naših 55 minuta razmišljanja utrošili gledajući u pravcu vinograda i vina, i da polako dolazi onih pet minuta za činjenje, kada je u pitanju razvoj vinogradarstva - naglasio je Ivanović.

On je izrazio nadu da će Crna Gora uskoro imati više izlagača.

- Veliko mi je zadovoljstvo da je danas ovdje dvadeset vinarija iz Crne Gore, a to za veličinu naše ekonomije nije tako mali broj. Još je veće zadovoljstvo što možete da probate preko 350 vrsta vina i da podijelite iskustva drugih proizvođača iz regiona i svijeta, i da vidimo u čemu je tajna koju su oni postigli i kako da mi, dio te tajne prenesemo kod nas. Nadam se da ćete uživati u manifestaciji i da ćemo brzo doći do toga da umjesto dvadeset, imamo pedeset izlagača iz Crne Gore - zaključio je Ivanović.

- III Internacionalni slon vina „Monte Vino Podgorica 2013“, je svečano otvoren i posebno se radujem što su svi najavljeni učesnici, prisutni - njih 75 vinarija - kazala je nakon otvaranja manifestacije, predsjednica udruzenja somelijera na III Internacionalnom salonu vina „Monte Vino Podgorica 2013“ Danijela Radeč.

Ona je navela da će ljubitelji vina u naredna dva dana moći da degustiraju preko 350 vrsta vina.

- Upravo je sad završeno i svečano otvaranje. Moram da se zahvalim, prije svega, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i Glavnom gradu Podgorici, koji su pokrovitelji ove manifestacije, a puno su pomogli i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Nacionalno udruženje vinogradara Crne Gore i Hotel „Crna Gora“ - kazala je Radeč i dodala:

- Planirana je i dobrotvorna aukcija vina, i ja se iskreno nadam da ćemo skupiti dovoljno novca, da pomognemo djeci sa posebnim potrebama na Zabjelu. Isto tako, u toku današnjeg dana organizujemo dvije radionice - jedna je radionica Ministarstva poljoprivrede, gdje će se pričati o vinogradarstvu uopšte i razvoju vinogradarstva u Crnoj Gori, a nakon toga će, u okviru druge radionice, biti organizovana prezentacija vina sa Hvara. Sjutra od 12 sati počinje drugi dan manifestacije, i trajaće do 20 sati. Tokom sjutrašnjeg dana biće predstavljena dva projekta - „Capinfood“ i „Wine friendly“ - zaključila je Radeč.

15pamerM

Kao predstavnik Austrije, mislim da je ovaj III Internacionalni salon vina jedan izvanredan događaj. Vidi se da u Crnoj Gori ima nevjerovatnih, kvalitetnih crnih vina, velikih i malih proizvođača - kazao je za Portal Analitika, ambasador Austrije u Crnoj Gori Martin Pamer.

Pamer je istakao da je iznenađen brojem malih proizvođača koji imaju kvalitetno crno vino, sorte vranac.

- Interesantna je stvar da su vinarije počele da rade nešto posebno i da proizvode i dobro bijelo vino i roze. Recimo, poseban je roze „arhonto“ gospodina Ljubiše Krgovića, kao i novi šardone njegove vinarije iz Rogama - kazao je Pamer i dodao:

- To je primjer kako se može ići dalje i korak po korak, tržište vina u Crnoj Gori stalno poboljšavati. Crnogorska vina se moraju predstaviti i u inostranstvu, u Austriji, Evropi. Mislim da će, pored pršuta i njeguškog sira, crnogorska vina biti prepoznatljiv brend - zaključio je Pamer.

A.POPOVIĆ

v14

v4

v7

v18

v8

v10

v20

v15v615v15vesoVv3
Portal Analitika