Politika

Bez odluke o kontrolnom saslušanju Čarapić, Konjevića i Medienice

1503odborok
O
dbor za politički sistem pravosuđe i upravu nije danas usvojio inicijativu poslanika Demokratskog fronta za održavanje kontrolnog saslušanja Vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić, predsjednika Vrhovnog suda Vesne Medenice i ministra unutrašnih poslova Raška Konjevića.

Bez odluke o kontrolnom saslušanju Čarapić, Konjevića i Medienice
Portal AnalitikaIzvor

Odbor je, usljed razmimoilaženja u tumačenju poslovnika, ostavio Kolegijumu Skupštine da odluči da li opozicija ima pravo da zakaže kontrolno saslušanje bez glasanja i uz saglasnost jedne trećine članova tog skupštinskog tijela.

Najveći dio sjednice protekao je u polemici između članova odobora iz vladajuće koalicije i opozicije koji su na različit nači tumačili skupštinski poslvonik. Rasprava se vodila o tome koji su uslovi za zakazivanje kontrolnog saslušanja i da li ima dovoljno razloga za zakazivanje. Odbornici DF su naglasili da je Skupština Crne Gore, na insistiranje Savjeta Evrope, usvojila prijedlog po kome je omogućeno zakazivanje kontrolnog saslušanja na prijedlog jedne trećine članova Skupštinskog odbora bez glasanja. Iz vladajuće koalicije su poručili da je ipak potrebno glasati po tom pitanju ali i da se treba bolje prirpremiti i naći konkretne razloge jer “postoji više tema”.

Miodrag Vuletić iz DPS-a upitao je zašto da se zahtjeva saslušanje i koji su to motivi da se ono zakzuje a da o njemu nije bilo raspravljano na prehodnoj sjednici.

- Ništa na ovoj sjednici nećemo čuti a što nijesmo čuli na prethodnoj sjednici, sve ovo poprima politički karakter. Saslušanje je preuranjeno i treba sačekati da državni organi rade svoj posao – rekao je Vuletić.

Predstavnik DF-a Koča Pavlović istakao je da je potrebno zakazati kontrolno saslušanje, između ostalog, zbog postupanja državnih organa u slučaju Škerović. On je napomenuo da ne treba glasati jer po poslovniku opozicija ima pravo da sazove to saslušanje sa jednom trećinom članova odbora.

- Imamo slučaj Škerović u kojem su MUP i državno tužilaštvo reagovli na potpuno različite načine. Potrebno je ustanoviti o čemu se tu radi. Meni je razumljivo da vladajuća koalicija ne želi o tome da priča zato je i uvden ovaj čaln da jedna trećina čalnova odobora može da zatraži kontrolno saslušanje bez glasanja – rekao je Pavlović.

Vuletić je odgovorio da niko ne bježi od kontrolnog saslušanja ali da treba da se navedu razlozi za njegovo održavanje.

- Ne trebamo ići grlom u jagode i plašim se ako dobro ne pripremimo dobro saslušanje rad odbora neće imati efekta. Pitam se da li su se stekli uslovi da se uopšte održi to kontrolno saslušanje – poručio je Miodrag Vuletić.

Član odbora iz DF-a Slaven Radunović rekao je da se ovdje radi samo o tome da li vladajuća koalicija želi da se implementiraju novi demokratski standardi koje je Skupština usvojila na zahtjev Evropskog Savjeta.

- Zašto smo usvojili da možemo sa jednom trećinom da zakažemo kontrolno saslušanje ako to nećemo da sprovedemo. Ako je tako onda šaljete jasnu poruku Briselu da ne želite ništa da mjenjate jer vam odgovoara ovakvo stanje učmale demokratije – kazao je Radunović.

Predsjednik odobora Rifat Rastoder rekao je Pavloviću da treba da se uozbilji i da navede zbog čega se zakazuje saslušanje jer postoji više aktuelnih tema. Rastoder je napomenuo da opozicija insisitra na saslušanju usred izborne kampanje i da to ima „političke implikacije“.

- Opozicija treba da precizira temu pa onda da vidimo da li ćemo zakazati saslušanje – naveo je Rastoder.

Umjesto Pavlovića predsjedniku odbora odgovorila  je Azra Jasavić iz Pozitivne koja je rekla da je porebno zakazati kontrono saslušanje, između ostalog, zbog slučaja Škerović i oslobađanja Duška Šarića.

- Tražimo jasne odgovore i ne vidim zašto se neki ljudi ne bi izjasnili po ovim pitanjima – rekla je Jasavić.

Portal Analitika