Društvo

Korupcija i dalje i jedna od najranjivijih oblasti u Crnoj Gori

drobnicok
I
ako je do sada Crna Gora postigla značajan napredak u borbi protiv korupcije,ona je i dalje jedna od najranjivijih oblasti u našoj zemlji, poručeno je sa Nacionalne anti-korupcijske konferencije. Saopšteno je da korupcija koči strane investicije ali i slabi vladavinu prava. Država stoga mora pokazati snagu time što će imati konkretne dokaze moći nad onima koji su se suprostavili zakonu, poručeno je sa skupa.

Korupcija i dalje i jedna od najranjivijih oblasti u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi radio Antena M Crna Gora je u poslednjih nekoliko godina ostvarila značajan napredak u borbi protiv korupcije, kaže šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

Ona je međutim i dalje jedna od glavnih boljki a jaka politička volja i napori različitih aktera na svim nivoima neophodni su za bitku protiv tog problema.

- Korupcija je i dalje i jedna od najranjivijih oblasti u Crnoj Gori, što dovodi do infiltracije organizovanih kriminalnih grupa u javni i privatni sektor. Neophodno je istražiti sve slučajeve i donijeti pravosnažne presude, kazao je Drobnič.

- I jeste smisao antikorupcije stvarna promjena, stvarni slučajevi, očigledni primjeri i iznad svega osjećaj snage države. Država mora pokazati snagu time što će imati konkretne dokaze moći nad onima koji su se drznuli koji su se suprostavili zakonu, da se suprostave pravdi, poručio je predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić.

Da je Crna Gora na pravom putu ka stabilnosti i prosperitetu, sigurna je američka ambasadorka Sju Kej Braun. No, bez obzira na to brojni su izazovi pred njom među kojima upravo borba protiv korupcije.

- Korupcija u Crnoj Gori, nažalost, nastavlja da koči strane investicije, slabi vladavinu prava i negativno se odraža na kvalitet života običnih građana u Crnoj Gori, istakla je Braun.

Mišljenje ambasadorke dijeli i direktorica MANS-a Vanja Ćalović. Kaže da cijenu korupcije “plaćamo propuštenim šansama da obezbijedimo strane investitore koji će investirati u firme i učiniti ih konkurentnim.

- A ne strane investitore koji će doći da ih opljačkaju i uzmu i prodaju sve što mogu iz tih firmi i ostave ih prazne sa dugovima koje treba da plate crnogorski građani, kazala je Ćalović.

Prema njenim riječima, čak i kada je pritisak na policiju i tužilaštvo toliko veliki da moraju nešto da urade, onda tužioci podnose neodržive optužnice.

- Kao onu protiv Šarićevog brata , svaki tužilac zna da to djelo nije tada postojalo u crnogorskom zakonodavstvu za koje su ga gonili. Iako svaki tužialc zna da naši sudovi nikad neće presuditi za djelo pranja novca ako se ne dokaže da je novac stečen iz kriminalnih aktivnosti, dodala je Ćalović.

Na optužbe Vanje Ćalović ali i advokata MANS-a Veselina Radulovića reagovao je i zamjenik Vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković.

- Recite mi sad otvoreno u lice u čemu vidite mene kao korumpiranog tužioca, pitao je Vučković.

Veselin Radulović je odgovorio:

“ Puno je predmeta, materijala, dokaza. Sve što sam rekao stojim iza toga i pojedinačno u svako doba i na svakom mjestu spreman sam da razgovaram i da Vam donesem dokumentaciju.”

Nacionalne anti-korupcijsku konferenciju organizovala je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, uz podršku Američke ambasade u Podgorici i Evropske unije.

izvor:antenam.net

Portal Analitika