Društvo

Mićunović počasni član Internacionalne akademije “Mihail Eminesku”

1503micunovic
M
inistar kulture Branisla Mićunović postao je počasni član Internacionalne akademije „Mihail Eminesku“, čiju je delegaciju na čelu sa predsjednikom prof. emeritusom Jonom Deakoneskuom danas primio.

Mićunović počasni član Internacionalne akademije “Mihail Eminesku”
Portal AnalitikaIzvor

Deakonesku je Mićunoviću uručio plaketu Senata, kojom mu se dodjeljuje status počasnog člana Internacionalne akademije sa sjedištem u Rumuniji. Riječ je o instituciji koju su podržala brojna eminentna imena evropske kulturne scene. Mićunović je status počasnog člana zavrijedio nakon što je od iste akademije primio nagradu za oblast pozorišnog stvaralaštva, dodijeljenu za „njegov značajan doprinos unaprjeđenju umjetnosti režije iskazanim posebnim pristupom u percipiranju dramskog djela“.

Međunarodna akademija „Mihail Eminesku“ nosi ime jednog od najpoznatijih rumunskih intelektualaca. Taj pjesnik, filozof, novinar, poznat po patriotizmu u vrijeme buđenja nacionalnog zanosa u Rumuniji, ostavio je značajan trag u istoriji kulture te zemlje objavljivljujući niz djela koja se danas smatraju stubovima kulture ove države. Akademija koja nosi njegovo ime svake godine dodjeljuje posebna priznanja koja afirmišu duhovne vrijednosti koje je Eminesku veličao svojim stvaralaštvom.

Podsjećamo, Deakonesku je istu diplomu uručio io akademiku DANU, pjesniku i prevodiocu Sretenu Peroviću.

Portal Analitika