Svijet

U Mađarskoj zavijano oko 1.200 turista iz Srbije

snijeg
M
ediji u Srbiji pišu da je približno 1.100 njihovih građana zarobljeno u sniježnim nanosima. Trenutno je najteža situacija u autobusu u kojem je osim putnika i jedna beba, a koji je već više od 16 sati bez grijanja i goriva, piše blic.rs.

U Mađarskoj zavijano oko 1.200 turista iz Srbije
Portal AnalitikaIzvor

Kolona zavijanih vozila proteže se na više od 50 kilometara. Iz jednog od autobusa redakciji "Blica" javio se Dragan Maglov.

- Niko nam još nije došao u pomoć, a gorivo je pri kraju i više nećemo imati kako da se zagrijemo - rekao je on.

Među brojnim putnicima je i jedna beba, kao i veliki broj djece mlađe od sedam godina, a kolona zavijanih autobusa među kojima je veliki broj državljana Srbije stoji već 17 sati.

- Pre pet minuta nas je nadletio jedan helikopter, ali čini nam se da je u pitanju bila novinarska ekipa. Nijedno rotaciono svjetlo nije prošlo pored nas. Palimo autobus na 15 minuta i tako se grijemo, ali gorivo nam je pri kraju. Po svemu sudeći, ovdje ćemo dočekati veče i bilo bi dobro da nam neko bar donese sendviče i vodu - priča Dragan Maglov za naš list.

snijeg1
"Blicu" je u Ambasadi Srbije u Budimpešeti rečeno da su spasilačke ekipe već krenule ka Đeru kako bi pomogli srpskim turistima.

U Ambasadi dodaju da su u stalnom kontaktu sa mađarskim nadležnim službama i da se čini sve kako bi se pomoglo našim građanima.

- Očekujemo da će u toku dana svi biti evakuisani, ali niko ne može reći kada, jer sve ide veoma sporo, a prestanak padavina se očekuje tek popodne. Službe za vanredne situacije Mađarske su na terenu, radi se na izvlačenju vozila i zbrinjavanju ljudi. Na autoputevima su probijene bankine koje razdvajaju trake autoputa i gdje god je to moguće vrši se evakuacija vozila. Dopremljeni su autobusi za evakuaciju i tehnika za ukljanjanje vozila. Sve ovo je otežano vremenskim prilikama i velikim brojem vozila koja su ostala bez goriva - pričaju u Ambasadi.

- Danas je u Mađarskoj neradni dan, jer je državni praznik što otežava naše napore da pomognemo našim turistima, ali smo dobili informacije da će spasilačke ekipe i vatrogasci pomoći našim tursitima – rečeno je za blic.rs u Amabsadi Srbije u Mađarskoj i dodali da je u koloni kod Đera zavijano više od 100 vozila.

 

(blic.rs)

 

Portal Analitika