Društvo

Rektori potpisali Povelju o inkluziji studenata sa invaliditetom

1503rektori
R
ektori tri crnogorska univerziteta – Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Mediteran i Univerziteta Donja Gorica, potpisali su danas Povelju koja se odnosi na podršku i inkluziju studenata sa invaliditetom u visokoškolske institucije u Crnoj Gori.

Rektori potpisali Povelju o inkluziji studenata sa invaliditetom
Portal AnalitikaIzvor

Stavljajući svoj potpis na ovaj dokument, prof. dr Predrag Miranović, prof. dr Slobodan Backović i prof. dr Veselin Vukotić obavezali su se na povećanje kvaliteta inkluzije studenata sa invaliditetom u visokoobrazovne institucije, i unaprjeđivanje zakonskih akata u toj oblasti.

Ovom značajnom događaju prisustvovali su i predstavnici Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG), čija je izvršna direktorica Marina Vujačić kazala da će Povelja obavezati ne samo univerzitete, već i studente sa hendikepom kojima se na taj način pruža posebna prilika za dalje obrazovanje.

Kako je istakao rektor UCG Predrag Miranović, dokumentom žele da istaknu svoju posvećenost predanom radu na tome da studente sa invaliditetom u potpunosti uključe u akademski život, da ih zaštite od diskriminacije i pomognenu im da steknu kvalitetno obrazovanje.

- Potpisivanjem Povelje potvrđujemo spremnost da, kao institucije visokog obrazovanja, stvorimo snažan sistem podrške studentima sa invaliditetom, kojima je potrebno puno uključivanje u društvo. Odgovorni smo za poštovanje njihovog prava na obrazovanje bez diskriminacije, pod jednakim uslovima, i imamo obavezu da im obrazovanje učinimo dostupnim. Ovo je još jedan korak ka tom cilju, a ja se radujem našem budućem zajedničkom radu na njegovom ostvarenju – kazao je Miranović.

1503rektori1Rektor Univerziteta Mediteran Slobodan Backović, takođe je rekao da je Povelja rezultat projekta „Podrška i inkluzija studenata sa invaliditetom u institucije visokog obrazovanja u Crnoj Gori“, realizovanog uz pomoć međunarodne zajednice u okviru programa Tempus.

- Univerzitet Mediteran dobio je vrijednu opremu namijenjenu školovanju osoba sa invaliditetom, koju će ustupiti UMHCG na korišćenje studentima svih univerziteta. Naši nastavnici su osposobljeni za nastavu i rad sa mladima sa hendikepom, koji će doprinijeti njihovom boljem studiranju.

Backović je podsjetio da je ovaj dokument indirektan rezulatat napora države, započetih u osnovnim školama još 2003. godine, da inkluzijom osoba sa invaliditetom promijeni način obrazovanja od najranijih dana. Zato je izrazio nadu da će se sve ono što je potpisano u Povelji „uskoro naći i u izmjenama zakona i podzakonskih akata o visokom obrazovanju, čija je priprema u toku“.

I UDG je od početka svog djelovanja posvećen inkluziji, kaže njegov rektor Veselin Vukotić, koji ističe da su već prilikom izgradnje objekta te ustanove uvažili sve evropske standarde.

- Ali, najznačajnije je to što se inkluzija sada odvija od osnovnih škola do fakulteta. Takvo uključivanje osoba sa invaliditetom u obrazovanje razbija predrasude sredine, a istovremeno razbija strah tih osoba i olakšava im prilagođavanje – dodao je Vukotić.

Inače, danas potpisana Povelja predviđa brojne mjere za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom u obrazovnom sistemu. To su, između ostalog, olakšavanje učenja Brajeve azbuke, alternativnih načina i sredstava komunikacije, kreiranja uslova za potpun pristup osoba sa invaliditetom svim oblicima akademskog života, uklanjanje svih arhitektonskih i građevinskih prepreka, kao i prepreka u pristupu informacijama. Predviđena je i obuka nastavnog i administrativnog osoblja za rad sa studentima sa invaliditetom, uvođenje novih ICT servisa, kao i osnovanje studentske savjetodavne kancelarije.

- Savjetodavna kancelarija za studente sa hendikepom nalaziće se u UMHCG. Biće kontakt tačka i mejsto inicijative za sve ono što će se ubuduće događati pod okriljem ove Povelje. Samo potpisivanje ove povelje i projekat koji joj je prethodio, tek je inicijativa. Sprovođenje onoga što se nalazi u Povelji studentima će mnogo značiti, jer se time društvo obavezuje na veće zalaganje za potrebe studenata sa invaliditetom – rekla je Marina Vujačić.

Ona je, pak, posebno istakla da će sada i studenti imati obavezu da svojim odgovornim angažmanom na univerzitetima odgovore na ono što im je pruženo.

K.J.

Portal Analitika