CPC: Ne negiramo postojanje SPC, već laž o njenom vjekovnom postojanju u Crnoj Gori

1403mihailoamfilohijeok
I
svojim poslednjim istupom, pismom Evropskom parlamentu, mitropolit SPC Amfilohije govori neistinu kao i stalno do sada.  Niko nikad nije negirao vjekovno postojanje SPC. Ljudi, istine i nauka su s pravom negirali samo velikosrpsku izmišljotinu o viševjekovnom postojanju SPC u Crnoj Gori. Nakon oslobođenja od nemanjićke okupacije u epohi dinastije Balšića, SPC je u Crnoj Gori prisutna  tek od 1920 godine i njeno prisustvo u Crnoj Gori posljedica je nasilnog nestanka i anšlusa države Crne Gore i CPC, anektirane i nekanonski prisajedinjene Srpskoj crkvi, ističe se u saopštenju Crnogorske pravoslavne crkve, dostavljenom Portalu Analitika.

CPC: Ne negiramo postojanje SPC, već laž o njenom vjekovnom postojanju u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

“Iz ovih tragičnih događaja, poznatih širokoj međunarodnoj i domaćoj javnosti, proizilazi da SPC u Crnoj Gori nije imala  imovinu, već ju je sticala nakon 1920. godine. Suštinski,  izvorno  i faktički,  crkvena imovina u Crnoj Gori je neotuđivo crnogorsko, a ne srpsko vlasništvo- naglašava se u saopštenju.

Kako se dodaje, iz nedomicilnog i ilegalnog statusa srpskog sveštenstva u Crnoj Gori , nadležni crnogorski organi su duhu aktuelnog zakonodavstva osporavali i osporili boravak klirika SPC. “Ovaj fakat potvrđuje da SPC u Crnoj Gori nije domicilna i matična i da se ne radi o progonu sveštenstva SPC, već dijela njenog ilegalno useljenog klira koji narušava zakoniti red i poredak u crnogorskoj državi. Dakle , uskraćivanje prava boravka srpskim kliricima posljedica je nezakonitog i ilegalnog djelovanja SPC i njenih predstavnika, a ne nezakonitog rada nadležnih i legitimnih organa Crne Gore, kako im to mitropolit Amfilohije neistinito pripisuje- navodi se u saopštenju, uz ocjenu da  “nad svim izrečenim neistinama dominira Amfilohijeva tendenciozna konstrukcija da on nijednom riječju  ili djelom, kao ni mitropolija i eparhije SPC, nijesu osporili državnost i međunarodni suverenitet Crne Gore”.

-Da je mitropolit Amfilohije pristalica crnogorskog suverenizma ne bi imao razloga da se sada brani od drugih, ali i od samog sebe i da sada, sedam godina nakon referenduma krivotvoreći svoju anticrnogorsku kampanju pripisuje sebi opredijeljenost za nezavisnu Crnu Goru, čiji je bio i ostao najveći protivnik. I u međunarodnoj i domaćoj javnosti, međutim, opšte je poznat njegov cjelokupni angažman i stav neprijateljstva prema nezavisnoj Crnoj Gori, Crnogorcima i CPC, kao i protiv njihovog dostojanstva slobode. Takođe je opštepoznata činjenica da mitropolija SPC nije gradila do 1851. nezavisnost Crne Gore, niti je to mogla uraditi kao turska ustanova. Nosilac crnogorske državnosti za tri I po vijeka do 1851.g. bila je isključivo slobodarska autokefalna CPC,  koja je najveći trn u oku mitropolita Amfilohija i koju je, kako već naglašeno, likvidirala SPC. Molimo crnogorsku vlast da jednom donese konačno i pravedno rješenje crnogorskog crkvenog pravoslavnog pitanja u duhu pune istine, tradicije, istorije, pravde i prava Crnogoraca da budu slobodni u svojoj državi. Vrijeme je da CPC i Crnogorci budu nezavisni u svojoj jedinoj kući, međunarodno priznatoj državi Crnoj Gori- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika