Abiznis

EKIP: Neujednačen kvalitet usluga

1304sekulicok
K
valitet javnih elektronskih usluga nije ujednačen i pojedini parametri kvaliteta se znatno razlikuju od operatora do operatora, konstatovala je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

EKIP: Neujednačen kvalitet usluga
Portal AnalitikaIzvor

“Da bi korisnici elektronskih komunikacionih usluga mogli da izaberu elektronske komunikacine usluge koje odgovaraju njihovim potrebama treba da im budu dostupne informacije o cijenama usluga i nivou kvaliteta usluga kod pojedinih operatora.  Da bi se obezbjedila javna dostupnost informacija o kvalitetu usluga koje se pružaju u Crnoj Gori, Pravilnikom o kvalitetu propisani su parametri kvaliteta javnih elektronskih komunikacionih usluga u fiksnim i mobilnim mrežama, metode njjihovog mjerenja i način objavljivanja rezultata mjerenja. Prema ovom pravilniku operatori su obavezni da vrše mjerenje parametara kvaliteta usluga, da objave na svojoj internet stranici izmjerene vrijednosti parametara kvaliteta usluga i da dostave Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost izvještaje o izmjerenim vrijednostima parametara kvaliteta usluga, koje će Agencija objaviti u obliku uporednih pregleda koji pokazuju nivo kvaliteta usluga kod različitih operatora, za istu vrstu usluga”, navedeno je u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, koje potpisuje izvršni direktor EKIP-a Zoran Sekulić.

Postupajući po odredbama Pravilnika Crnogorski Telekom, Telenor i M:tel su izvještaje o izmjerenim vrijednostima parametara kvaliteta usluga za zadnji kvartal 2012. godine objavili na svojim internet stranicama i dostavili Agenciji.

“Na osnovu dostavljenih izvještaja Agencija je napravila uporedne preglede izmjerenih vrijednosti parametara kvaliteta javnih elektronskih komunikacionih usluga u fiksnoj i mobilnoj elektronskoj komunikacionoj mreži i objavila ih na svojoj internet stranici. Uporedni pregled parametara kvaliteta usluga pokazuje da kvalitet usluga nije ujednačen i da se pojedini parametri kvaliteta od operatora do operatora znatno razlikuju. Uporedni pregled parametara kvaliteta za fiksnu mrežu za IV kvartal 2012 godine daje izmjerene vrijednosti parametara kvaliteta javnih elektronskih komunikacionih usluga u fiksnoj mreži Crnogorskog Telekoma i Mtela. Od prikazanih patrametara kvaliteta ovom prilikom da je Crnogorski Telekom naveo dva podatka za parametar kvaliteta “Vrijeme uspostavljanja usluge na fiksnoj lokaciji za 95 posto uspostavljanih usluga u posmatranom razdoblju”.  Za vrijeme uspostavljanja usluga prenosa podataka navedeno je vrijeme  4.56 dana, dok je za vrijeme uspostavljanja ostalih usluga navedeno vrijeme 19,7 dana. Kod fiksne mreže Mtela ovaj parametar je 1 dan”, ističe se u saopštenju.

Uzimajući u obzir  da korisnik javnih komunikacionih usluga ima, ukoliko postoje tehničke mogućnosti, pravo na pristup javnoj elektronskoj komunikacionoj mreži u roku od osam dana od dana podnošenja zahtjeva, Agencija je Crnogorski Telekom upozorila na neopravdano dug rok za  uspostavljanje usluge na fiksnoj lokaciji i zatražila da poštuje zakonom definisan rok.

-Kod Crnogorskog Telekoma parametar “Vrijeme otklanjanja kvara za pristupne linije – za 80 odsto kvarova na pristupnoj liniji u posmatranom razdoblju” iznosi 67,45 sati, dok za 95 odsto kvarova na pristupnoj liniji u posmatranom razdoblju taj parametar iznosi 132,3 sata.  Kod M:telove mreže ovi parametri iznose 10, odnosno 14 sati. Agencija je od Crnogorskog Telekoma zatražila da se kvarovi na pristupnim linijama otklanjaju brže, jer je po ocjeni Agencije vrijeme za koje Crnogorski  Telekom otklanja kvarove na pristupnim linijama je predugo. Zbog dugog trajanja kvarova na pristupnim linijama korisnici su u dužem vremenskom periodu onemogućeni da koriste više usluga jer se putem istog mrežnog priključka pružaju telefonske usluge, usluge pristupa Internetu i distribucije TV programa. Posebno ukazujemo na nemogućnost upućivanja poziva prema hitnim službama zbog čega mogu biti ugroženi zdravlje i život korisnika čija je pristupna linija u kvaru- piše u saopštenju.

EKIP ukazuje da Crnogorski Telekom, u Opštim uslovima za zasnivanje pretplatničkog odnosa i dodjelu pretplatničkog broja radi pristupa komunikacionoj mreži Crnogorskog Telekoma,  korisnicima garantuje raspoloživost usluge od 96% na mjesečnom nivou.

“To znači da kvar na pristupnoj liniji na mjesečnom nivou može maksimalno da iznosi 28,8 sati. Svi korisnici kojima usluga na mjesečnom nivou nije dostupna više od 28.8 časova mogu od Crnogorskog Telekoma zahtjevati umanjenje mjesečne pretplate za taj mjesec i  isplatu svakog direktnog ili indirektnog gubitka nastalog kao posljedica manjkavosti u pružanju usluga- precizirano je u saopštenju.

Parametar  “Vrijeme odziva službe za korisnike” kod Crnogorskog Telekoma je 29 sekundi, dok je kod M:Tel-a 9,7 sekundi.

-Parametar “Učestalost  prigovora/pritužbi u vezi ispravnosti računa” je 0,18% kod Crnogorskog Telekoma, a 0,26% kod M:Tel-a. Parametar “Učestalost  nesupješnih poziva” je 0,007% kod Crnogorskog Telekoma, a 0,0744% kod M:Tel-a. Uporedni pregled parametara kvaliteta za mobilnu mrežu za IV kvartal 2012 godine daje izmjerene vrijednosti parametara kvaliteta javnih elektronskih komunikacionih usluga u fiksnoj mreži Telenora, Crnogorskog Telekoma i Mtela. Ukazujemo da je parametar “Vrijeme odziva službe za korisnike” kod M:Tel-a iznosi 9,7 sekundi i znatno je niže nego kod Crnogorskog Telekoma (35 sekundi) i Telenora (41 sekunda). Parametar “Učestalost  prigovora/pritužbi u vezi ispravnosti računa” se kreće od 0,004% kod Telenor-a, 0,24% kod M:Tel-a do 0,42% kod Crnogorskog Telekoma. Parametar “Učestalost  prigovora/pritužbi u vezi ispravnosti računa za prepaid korisnike” se kreće od 0% kod Telenor-a, 0,03% kod Crnogorskog Telekoma do 4,5% kod M:Tel-a. Parametar “Učestalost  raskinutih veza” kod Crnogorskog Telekoma je 0,24%, dok je kod Telenor-a i M:Tel-a 0,49%. Parametar “Učestalost  neuspješnih poziva” kod Crnogorskog Telekoma je 0,26%, kod Telenor-a 0,1%  i kod M:Tel-a 1,51%- navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, agencija će i dalje na svojoj internet stranici objavljivati uporedni pregled parametara kvaliteta usluga, koji korisnicima može poslužiti da izaberu kvalitetnije elektronske komunikacione usluge i pouzdanijeg operatora.

-Operatorima će uporedni pregled poslužiti da se uporede sa konkurentima i preduzmu mjere za poboljšanje određenih parametara kvaliteta javnih elektronskih komunikacionih usluga u fiksnim i mobilnim mrežama kako bi korisnicima ponudili što kvalitetnije servise- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika