Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • MIHAILO: Papa Franjo je veliki ekumenista, razgovarali smo 2007. o formiranju Eparhije CPC u Argentini

MIHAILO: Papa Franjo je veliki ekumenista, razgovarali smo 2007. o formiranju Eparhije CPC u Argentini

1403Mihailo_i_Bergoljopocetna
N
ovoizabrani Papa Horhe Mario Bergoljo, koji je uzeo ime Franjo, ostavio je na mene snažan utisak. Mislim da je riječ o izuzetno obrazovanom čovjeku, širokih pogleda i velikom ekumenisti. On pripada redu Jezuita koji je intelektualno najjači red u katoličkoj crkvi. Sa njim sam razgovarao 2007. godine u Buenos Airesu o formiranju Eparhije Crnogorske pravoslavne crkve u Argentini. Tokom prijema, koji je trajao četrdesetak minuta, vodio sam jedan vrlo neposredan i prijatan razgovor- iznosi svoje utiske o susretu sa sada već novoizabranim Papom Franjom Mitropolit CPC Mihailo.

Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit Mihailo kaže za Portal Analitika da je njihov susret upriličen u rimskoj kuriji u Buenos Airesu, u avgustu 2007. godine, a u pratnji su bili arhimandrit CPC Gorazd, svještenik Bojan Bojović i Huan Karlos Laković .

“Kada smo se sreli sadašnji papa je bio episkop, odnosno kardinal, poglavar katoličke crkve za Argentinu. Sa njim sam razgovarao o formiranju Crnogorske eparhije u Argentini  i tokom prijema, koji je trajao četrdesetak minuta, vodio sam vrlo neposredan i prijatan razgovor. Imao sam čast da razgovaram sa čovjekom koji je veliki duhovnik i veoma širokih pogleda, i vjerujem da će on takav biti i sada kao najviša ličnost katoličke crkve. Mislim da će pokrenuti pitanje jedinstva hrišćanja jer je veliki ekumenista”, naglašava mitropolit Mihailo.

1403MihailoPapatekst

Navodi interesantan detalj da mu je prilikom susreta Bergoljo kazao da je bio kandidovan za papu.

“Ja sam mu tada na italijanskom kazao: “Vjerujem da će biti mogućnosti da budete izabrani, ima još vremena”. Eto, moje riječi su se obistinile, i zbog toga mi je veoma drago”, kaže Mitropolit Mihailo.

On naglašava da je papa jedan vrlo neposredan čovjek:

-Takav sam utisak stekao, mislim da je veliki ekumenista. Interesantan je podatak da on pripada redu Jezuita, koji je formirao Franćesko Lojola u prvoj polovini XVI vijeka. On je sada uzeo ime Franjo po uzoru na Franja Asiškog, velikog podvižnika katoličke crkve. U Asiziju se nalazi veliki manastir posvećen njemu. Bergoljo je Jezuita, a otkriću vam jedan detalj: Ja sam završio školu kod Jezuita, magistrirao sam kod njih u Rimu", kaže mitropolit Mihailo i naglašava da je riječ o intelektualno najjačem redu u Katoličkoj crkvi.

“Mislim da je novi papa čovjek koji će donijeti novine katoličkoj crkvi i vjerujem da na to nećemo dugo čekati”, naglasio je na kraju mitropolit CPC Mihailo.

Portal Analitika