TV / Film

Evropska premijera "Velikog Getsbija" otvara 66. Kanski festival

1403greatgatsby
Nova filmska verzija "Velikog Getsbija", ovog puta u režiji Baza Lurmana, otvoriće čuveni 66. Kanski filmski festival 15. maja, najavljuju svjetski mediji.

Evropska premijera "Velikog Getsbija" otvara 66. Kanski festival
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o ostvarenju nastalom prema književnom klasiku Skota Ficdžeralda iz 1925. godine, u kome naslovnu ulogu igra Leonardo Dikaprio. Film će ovom prilikom imati evropsku premijeru, pošto će pet dana ranije biti prikazan u SAD.

Australijski reditelj Lurman, čiji je debitantski film "Strictly Ballroom" prikazan u Kanu prije 21 godinu, izjavio je da mu je taj francuski festival oduvek bio u srcu, prenosi SEECult. Lurman je scenario napisao sa Kregom Pirsom, sa kojim je radio i na filmu "Mulen ruž", koji je imao osam nominacija za Oskara, a otvorio je isti francuski festival 2001. godine. Dikaprio je posljednji put sarađivao sa Lurmanom davne 1996. godine, u filmu "Romeo i Julija", za koji je taj reditelj dobio Bafta nagrade za scenario i režiju. Osim Dikaprija, u filmu "Veliki Getsbi" igraju Tobi Megvajer i Keri Maligan. Biće prikazan u 3D verziji, što je drugi put u istoriji Kana da je film odabran za otvaranje u tom formatu, poslije animiranog ostvarenja "Up" studija Piksar iz 2009. godine.

"Veliki Getsbi" je, inače, trebalo da se nađe na bioskopskim platnima krajem 2012. godine, ali je studio Vorner bros odlučio da ga odloži, kako bi obezbijedio "što je moguće širu publiku".

Žirijem 66. Filmskog festivala u Kanu, koji će biti održan od 15. do 26. maja, predsjedavaće američki reditelj, producent i oskarovac Stiven Spilberg, koji je nekoliko puta predstavljao svoje filmove u Kanu, a tokom 40-godišnje karijere snimio je 27 filmova. Za posljednji, "Linkoln", dobio je 12 nominacija za Oskara. Direktor Filmskog festivala u Kanu Tijeri Fremo istakao je da je Spilberg već godinama jedan od najboljih holivudskih filmskih autora, zahvaljujući svojim filmovima i temama koje dotiče.

U Kanu je 2012. godine pobijedila drama "Ljubav" Mihaela Hanekea, a taj film je potom osvojio još niz nagrada, uključujući i Oskara za najbolji strani film na nedavnoj 85. ceremoniji Američke filmske akademije.

Foto: businessinsider.com

Portal Analitika