Društvo

DARMANOVIĆ: Vodostaji porasli, situacija ozbiljna, posebno u Nikšićkom polju

14moracaok
T
renutna hidrološka situacija u Crnoj Gori je ozbiljna ali nije alarmantna, s obziriom na velike količine kiše koja pada posljednjih dana. Vodosatji su porasli i trenutno je najozbiljnija situacija u Nikšiću, gdje je vodostaj Zete dostigao 214 cm, kaže za Portal Analitika Novak Darmanović, iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore.

DARMANOVIĆ: Vodostaji porasli, situacija ozbiljna, posebno u Nikšićkom polju
Portal AnalitikaIzvor

“Na mjernoj stanici kod Vezirovog mosta izmjereno 935 centimetara, u odnosu na maksimalnu vrijednost zabilježenu 1979. godine koja je iznosila 1226 možemo reći da su ovo izuzetno visoke vode. Međutim prema raspoloživom prognostičkom materijalu i prema prognozama sinoptičara u toku dana se očekuje smanjen intenzitet padavina i prelazak južnog vjetra u sjeverni. Stoga se nadamo da rijeke neće dostići svoje maksimalne nivoe", kaže Darmanović.

1403NovakU Nikšiću je ozbiljnija situacija, vodostaj Zete u Nikšićkom polju je visok i trenuno stanje je 214 centimetara. Tamo je najveća mijerna vrijednost zabilježena 2. 12. 2010. godine, kada su bile velike poplave i u tom periodu zabilježeno je 243 centimetra.

Darmanović, koji je šef grupe za instrumente i mjerenja, naglašava da ako se ovim intenzitetom nastave padavine, moguće je da kod Nikšića dođe do bilježenja maksimalnog nivoa voda.

Kada je riječ o oblasti Skadarskog jezera trenurno je nivo na Plavnici 342 cm, a 2010. je zabilježeno 588, tako da imamo još dva metra tolerancije do maksimalnog nivoa, objašnjava naš sagovornik. Dosta uticaja imaće priliv Drima u Bojanu, koji automatski podiže nivo jezera. Tamo je vodostaj 424, a raniji maksimum zabilježen 2010. je iznosio 636 cm.

-Nadamo se da će oslabiti padavine i u Albaniji i kod nas, što bi pomoglo da situacija ne postane alarmantna. Redovno pratimo vodostaje, još uvijek nemamo alarmantnu situaciju, ali je ona ozbiljna, posebno u Nikšiću, kaže Darmanović i naglašava da će građani o nivou vodostaja biti balagovremeno obavješteni.

U Posljednja 24 sata najviše kiše je palo na Cetinju 196 milimetara po metro kvadratnom, a zatim u Nikšiću 91 litar, Podgorici 85 litara, u Kolašinu 77, a Budvi 70 cm po metru kvadratnom.

Portal Analitika