Svijet

Ni naočare ne pomažu: Najmanja knjiga na svijetu

143knj
Japanska knjiga o cvijeću, „Šiki no Kusabana” sa stranicama dugim svega 0,75 mm, nada se tituli najmanje štampane knjige na svijetu.

Ni naočare ne pomažu: Najmanja knjiga na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Japan tvrdi da je odštampao najmanju knjigu na svijetu sa stranicama veličine 0,75 mm koje ne mogu da se čitaju golim okom. Mikro-knjiga na 22 strane, „Šiki no Kusabana” (Sezonsko cvijeće), sadrži imena i monohromne ilustracije japanskog cvijeća poput trešanja i šljiva.

„Topan printing”, koji izdaje mikro knjige od 1964, kaže da su slova široka samo 0,01 mm napravljena istom tehnologijom koju koriste stručnjaci u izradi novčanica za sprječavanje falsifikata. Knjiga je trenutno izložena u Muzeju Topan printinga u Tokiju i prodaje se po cijeni od 29.400 jena (236 eura) sa sve lupom i većom kopijom.

Iz „Topana” kažu da će se prijaviti organizaciji Ginisovih svjetskih rekorda i tražiti da preuzmu titulu najmanje knjige koju trenutno drži verzija Čehovljevog „Kameleona” na 30 stranica debela 0,9 mm koju je 1996. uradio Rus Anatolij Konenko.

Najmanja reprodukcija odštampane knjige je kanadska „Teeny Ted from Turnip Town” dimenzija 0,07 mm x 0,10 mm koja vrijedi 11.500 eura.

Izvor.Blic.rs

Portal Analitika