Abiznis

Ko će platiti ceh?

1303strujaPOCETNA
Đ
ukanovićeva Vlada ima na raspolaganju  dvije varijante za - makar jednokratno - rješenje spora oko isporuke struje za KAP: da primora tu kompaniju da konačno plati struju ili da krene u djelimično prebijanje dugova u trouglu KAP-EPCG-Vlada.  Ukoliko se nastavi sadašnji haos izvjesno je da se ozbiljno ugrožava rad EPCG i da bi se moglo desiti da Italijani na kraju dignu ruke od poslova u Crnoj Gori.

Ko će platiti ceh?
Portal AnalitikaIzvor

 

 

Dugo se sve držalo podalje od očiju javnosti, onda je problem naprosto prokuljao: već dvije sedmice traje sukob na relaciji Elektroprivreda Crne Gore-Crnogorski elektroprenosni sistem, oko toga -  ko će da plati ceh KAP-a, koji neovlašćeno troši struju od Nove godine?

Naime, prema Zakonu o energetici i pratećoj odluci Regulatorne agencije za energetiku, od 1. januara 2013. godine veliki potrošači, poput KAP-a i Željezare, dužni su da se snadbijevaju na slobodnom tržištu. Drugim riječima: EPCG nije bila dužna da isporučuje struju KAP-u, niti da potpiše ugovor jer je podgorička fabrika uvela  nepisano, ali vrlo poštovano pravilo – da ne plaća utrošenu električnu energiju. Taj je dug KAP-a premašio 45 miliona u prošloj godini!1303kap

Međutim, KAP i dalje struju dobija sa visokonaponske mreže Crnogorskog elektroprenosnog sistema, koji iz javnosti nepoznatih razloga ne želi - iako ima tehničkih i zakonskih mogućnosti - da redukuje isporuke struje ili skine sa mreže neovlašćenog potrošača koji nema ugovor o snabdijevanju strujom. Očigledno: neko iz vrha vlasti  sugerisao je CGES-u da zbog “balansiranja sistema” (čitaj: održavanja KAP-a u životu), neprestano isporučuje KAP-u struju kako ne bi došlo - kako tvrde u CGES-u,  do “ugrožavanja balansa elektroenergetskog sistema”.

Ovakav razvoj situacije ide na direktnu štetu EPCG, koja više ne želi da daje struju na veresiju. Zato i ne postoji ugovor EPCG-KAP o snadbijevanju električnom energijom.

 

Regulatoru vruć krompir: Vruć krompir ovako teške situacije je prebačen na Regulatornu agenciju, koja je nadležna da arbitrira u sukobima između energetskih kompanija. Ne znajući šta da čini, RAE je prošle sedmice, na zahtjev Crnogorskog elektroprenosnog sistema, do 21. marta odložila pokretanje postupka oduzimanja licenci domaćim energetskim kompanijama.

Na taj način, Regulatorna agencija za energetiku je dala 15 dana vremena da se konačno riješe nesuglasice između EPCG i  CGES-a u vezi ugovora o snabdijevanju strujom KAP-a. U Regulatornoj agenciji nemaju ovlašćenja da natjeraju KAP da plati struju, ali imaju pravo da  u  slučaju nepostizanja dogovora na relaciji EPCG - CGES, oduzmu licencu energetskim subjektima. U takav razvoj događaja malo ko vjeruje, pa je na potezu Vlada da povuče konačno konkretni potez.1303prenostekst

Vladi najveći dio krivice: Vlada Crne Gore je i najveći krivac za sadašnju situaciju jer  godinu dana od usvajanja Skupštinskih zaključaka nije u stanju da riješi pitanje KAP-a.

Najveća žrtva ove svojevrsne tehničko-pravne zavrzlame upravo je  Elektroprivreda Crne Gore koja redovno isporučuje struju u sistem, a pritom joj KAP duguje oko  45 miliona eura, Montenegrobonus 9 miliona (za period o početka oktobra do kraja decembra), a energija isporučena CGES-u tokom januara i februara - vrijedi oko 7 miliona eura… Kad se sve zbroji, KAP na kraju februara za struju duguje fascinantnih – 61 milion eura!

Budući da Elektroprivredi za utrošenu električnu energiju firme i građani duguju  više od 200 miliona eura, ta kompanija se našla u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji. Da je situacija alarmantna svjedoče i izvještaji sa sastanaka vrha EPCG. Tako je Srđan Kovačević, predsjednik Odbora direktora EPCG, na sjednici Odbora održanoj prije petnaestak dana, saopštio da zbog problema poslovanja EPCG italijanski strateški partner A2A najavio mogućnost pokretanja arbitražnog postupka zbog situacije sa KAP-om!

1303skovacevic

Nije čudo da su A2A nezadovoljni: od 2009. godine od kada su preuzeli upravljanje Elektroprivredom su u manjku od  100 miliona eura, ne računajući inicijalnih 430 milona eura za kupovinu 43,7 odsto akcija EPCG.

 

Šta kaže zakon: Shodno Pravilima o funkcionisanju prenosnog sistema član 184, CGES je, kako decidno piše, u posljednja dva mjeseca imao zakonsku mogućnost da neovlašćenom korisniku KAP-u, redukuje potrošnju električne energije ili ga isključi iz sistema.

- Ako operator prenosnog sistema (OPS) ne može osigurati dovoljno balansne energije, na temelju svoje odgovornosti za pouzdanost rada prenosnog sistema i zaštite ostalih korisnika, smije sprječiti nedozvoljeno odstupanje korisnika sistema reduciranjem njegove ukupne potrošnje za nedozvoljeno odstupanje. Takvo rješenje OPS može primjeniti samo u slučaju jasnog prepoznavanja korisnika odgovornog za odstupanje. Ako korisnik, odgovoran za odstupanje, nije u stanju ili odbije da postupi u saglasnosti sa zahtjevima OPS-a, OPS ima pravo da korisnika isključi sa sistema, piše u članu 184. pravilnika.

Dakle, CGES snosi dio krivice za ovakvu situaciju, jer nije iskoristio ovlašćenje da KAP natjera makar da smanji potrošnju, jer bi njegovo isključenje sa mreže imalo pogubne posljedice po podgoričku aluminijumsku fabriku. Na drugoj strani, u EPCG nijesu više spremni da potrošačima isporučuju energiju, pogotovu ne onima koji se i ne trude ta preuzetu struju i – plate!1203EPCG1

 

Elektroprivredi dosta struje na veresiju: U EPCG saopštavaju da ne žele da potpišu ugovor sa CGES-om jer, prosto -  nemaju garanciju da će utrošena energija biti i plaćena pošto CGES ne želi da prihvati precizne uslove plaćanja utrošene električne energije koju od 1. januara 2013. godine potražuje iz sistema, a čiji debalans od 84 megavata svakodnevno uzrokuje potrošnja Kombinata aluminijuma.

Sa druge strane EPCG je za vrijeme ugovora sa KAP-om i dok je isporučivala energiju toj kompaniji, svoje obaveze prema CGES-u redovno isplaćivala ne uslovljavajući uplate Prenosu uplatama od strane KAP-a kao treće strane.

Dakle, na potezu je Vlada, koja ima dvije varijante: da natjera KAP da konačno plati struju i riješi zavrzlamu na relaciji EPCG- CGES, ili da, kao što je bio slučaj u bliskoj prošlosti, problem riješi prebijanjem poreza i doprinosa na relaciji Vlada-EPCG. Naime, zbog postojećih problema u naplati potraživanja od KAP-a, u Elektroprivredi su počeli da kasne sa uplatom poreza i doprinosa i taj je dug narastao, krajem februara ove godine, na nekih 36 miliona. Nekom vrstom cesije, ideja je u Vladi Crne Gore, mogao bi se dio duga prema Elektropivredi kompezirati dugom EPCG za poreze i doprinose. U tom slučaju, nesposobnost Vlade Crne Gore da riješi problem KAP-a snosili bi, već po tradiciji, građani Crne Gore.1303vlada

Da je ovakvo rješenje u Crnoj Gori postala praksa svjedoči podatak da je sredinom jula prošle godine, dug KAP-a za utrošenu struju je smanjen sa 58 miliona na 43 miliona eura, međusobnim prebijanjem duga na relaciji Vlada- EPCG – KAP. U slučaju da KAP nastavi sa praksom neplaćanja utrošene struje, varijanta sa prebijanjem dugova na relaciji Vlada- KAP- EPCG postaje sve izvjesnija, što znači da bi troškovi pali na teret poreskih obveznika Crne Gore.

Na potezu je Vlada. Potpredsjednik Vujica Lazović je najavio da će se najkasnije do 15. aprila znati rješenje za KAP. Da li to, istovremeno, znači i pronalaženje spasonosne formule za dugovanja prema Elektroprivredi Crne Gore? Sadašnja situacija je neodrživa na duži rok i ozbiljno ugrožava rad energetskih kompanija, ali i performanse crnogorske ekonomije.

 

Predrag ZEČEVIĆ

Portal Analitika