Društvo

Pokrenuta inicijativa za osnivanje Sindikata medija Crne Gore

1203sindikat
N
ekoliko crnogorskih novinara pokrenulo je inicijativu za osnivanje granskog Sindikata medija Crne Gore, koji će djelovati u okviru Unije slobodnih sindikata, sa ciljem da se zaštite profesionalni i ekonomsko-socijalni interesi novinara, saopšteno je danas na pres konferenciji na kojoj su govorili predsjednik USSCG Srđa Keković i novinari: Darko Ivanović, Milena Perović Korać, Novak Uskoković i Mila Radulović.

Pokrenuta inicijativa za osnivanje Sindikata medija Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

- Ovo je značajno za sindikalni pokret u Crnoj Gori. Obzirom da sada dobijamo novi granski sindikat, a imajući u vidu strukturu članova koji treba da budu u tom sindikatu, očekujemo da će to biti značajan doprinos našoj porodici i zajedno sa tom intelektualnom snagom, bolje ćemo se boriti za demokratizaju našeg društva, saopštio je Srđa Keković.

1203sindikat2
Novinarka Mila Radulović kazala je da u crnogorskom društvu odavno postoji potreba da mediji budu zaštićeni, te da bez njihove slobode nema ni demokratije.

- Moramo da se pozabavimo pričom o beneficiranom radnom stažu, da novinari steknu status službenog lica. U Hrvatskoj je osnovan Sinsikat '90 godine, i mogu reći da oni imaju zavidnu tradiciju. U njihovoj pristupnici stoji da, bez profesionalnih prava novinara nema slobode medija, a bez slobode medija nema ni prave demokratije. Nama su svima puna usta demokratije i mi prvi treba da se borimo za svoja prava da bismo se trudili da transparentno izvještavamo o ostalim problemima u Crnoj Gori, istakla je Radulović.

Njena kolegnica novinarka Milena Perović Korać dodala je da novinari često izvještavaju o tuđim pravima, a rijetko o sebi, te da je neophodno da se Sindikatom utiče i na prirodu profesije.

- Sindikat je snažno sredstvo da se utiče na samu profesiju, odnosno njeno dostojanstvo. Jak sindikat će proizvesti slobodnije medije. To je uzročno posljedično , ne možete imate slobodu medija bez slobodnog novinara, podvukla je Perović Korać, dodavši i da je ovo priča o solidarnosti među crnogorskim novinarima.

Novak Uskoković istakao je je članstvo u Sindikatu dobrovoljno, te da ovo nije samo sindikat novinara, već i tehničkog osoblja, koji je iza kamera, ali koji takođe ima svoju ulogu u medijskom prostoru.

- Sindikatu se možete pridružiti narednih 20 dana i zamišljeno je da prikupimo što više pristupnica. Nakon toga ide procedura organizovanja rukovodstva i ostalih tijela, kazao je Uskoković, dodavši da je neozbiljno da Crna Gora nema sindikat, a da to svakako mora učiniti u naredne tri godine.

Autor emisije „Robin Hud“ Darko Ivanović, jedan od pokretača inicijative, rekao je novinarstvo jedina branša koja nema kolektivni ugovor, te da je to zabrinjavajuće.

1203sindikat3
- Ovo je pristupnica. Bitno je da svako ko se osjeća medijskim radnikom i ovo potpiše. I pridruži se nečemu što je zdrava inicijativa. Vi znate da se u Crnoj Gori raspravlja o tome kako su mediji podijeljeni. Ovdje nema podjela, ovdje je samo profesija bitna. Ovdje se nalazi zdravo tkivo ovog društva, koji izvještava o raznim stvarima, i sve pod jednim kišobranom, a to je Unija slobodnih sindikata Crne Gore, odnosno Sindikat medija, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, sindikat treba da štiti novinara od samovolje i spolodavca.

- Vrijeme je da se tome stane na put, da se pregovara sa drugim stranama u vezi kolektivnog ugovora, da se novinari organizuju. Jer, ako mogu pratiti sindikate, ako se mogu boriti za prava radnika kao što svi mi ovdje možemo da radimo godinama, možemo i za svoja prava da se borimo. Bez toga nema ni medija u Crnoj Gori, već smo samo pod dirigentskom palicom urednika ili poslodavaca, istakao je Ivanović.

1203sindikat4
Članarina je simbolična, svega dva eura, a predsjednik USSCG Srđan Keković je dodao da se nada da će postići cenzus, tj.400 potpisa, kako bi djelovali kao reprezentativni sindikat. U planu je i da se umreže sa internacionalnom mrežom novinara, kako bi novinari na što profesionalniji način odrađivali posao.

Svi zainteresovani novinari mogu da se obrate Stručnoj službi USSCG ili na email usscg@usscg.me.

Potpisnici inicijative do danas su:

Brajović Bojana, Camović Marijana, Ćetković V. Sergej, Drobnjak Goran, Gogić Vinka, Ivanović Darko, Kapor Goran, Komnenić Ivana, Kontić Željka, Kračković Radomir, Lajović Nina, Ljubenko Jovanka, Milić Snežana, Nikolić Predrag, Nikolić Olivera, Pejović Duška, Perović Korać Milena, Radulović Mila, Radulović Tina, Radulović Zoran, Raičević Tina, Ramović Damir, Sadiković Sead, Sekulović Milutin Mićo, Softić Tufik, Uskoković Novak, Vitka Vujnović i Žugić Milan.

Portal Analitika