Društvo

BACKOVIĆ: Gajimo egoistične i egocentrične generacije

1203-andja-backovi
P
sihološkinja Anđa Backović kazala je da nema kvalitetnog obrazovanja ukoliko djeca ne uče o vrijednostima koje promovišu opšte dobro, na jučerašnjoj panel diskusiji povodom individualne filantropije u Crnoj Gori.

BACKOVIĆ: Gajimo egoistične i egocentrične generacije
Portal AnalitikaIzvor

„Ne možemo govoriti o kvalitetnom obrazovanju ako od tog kvalitetnog obrazovanja zapravo djeca ne rastu i ne uče o vrijednostima kao što su altruizam, solidarnost, filantropija, briga za drugog, opšte dobro, “ objasnila je psihološkinja Backović.

Ona je dodala da ne zna da li je to uticaj njenih godina i konzervatizma koji ide sa njima, ali da joj se ipak čini da „gajimo egoistične i egocentrične generacije“.

„Od toga šta je važno u školi i šta to uopšte može da nadjača vrijednost uspjeha i borbe za ocjenu. Svi se više sjećate nekih školskih dana i shvatite da djeca sve manje bivaju solidarna na onaj način koji podrazumijeva pomaganje drugima“ rekla je psihološkinja.

Backović je zatim pojasnila kako su altruizam, filantropija i uopšte ponašanje koje ima za cilj brigu o drugima, fenomeni „jednako vaspitljivi kao i sve drugo u životu“. Ona je dodala da se dobro u djeci mora podsticati kako bi postala dobra bića.

„Ako ih ne učimo da budu dobri, pomognemo im da prepoznaju šta je dobro i to dobro kod njih podstičemo, ljudi samim tim što su najsavršenija bića u prirodi  sigurno neće biti dobri. Znamo i sami koliko možemo da budemo surovi i kako možemo da se okomimo jedni na druge“ pojasnila je Backović.

Osim obrazovanja kao važnog mjesta za promociju filantropije, tj. „fenomena dijeljenja sa drugim i pomoći drugima“, psihološkinja je istakla i porodicu, ali i povratnu informaciju na ispoljeno ponašanje.

„I ono što je jako djeci važno kada hoćete da razvijete kod njih ponašanje koje je dobro, morate mu vrlo brzo dati feedback, odnosno nešto zbog čega ono vidi da se to ponašanje, uslovno rečeno, isplati“ zaključila je Anđa Backović.

Portal Analitika