Svijet

Mađarska usvojila sporne amandmane

madjari
M
ađarski parlament je danas usvojio niz spornih promena ustava, za koje su EU i Savjet Evrope upozorili da bi mogli da ugroze demokratiju i vladavinu zakona.

Mađarska usvojila sporne amandmane
Portal AnalitikaIzvor

Za amandmane je glasalo 265 poslanika, 11 je bilo protiv, a 33 uzdržano, prenijela je agencija MTI.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland ukazali su, u zajedničkom saopštenju, da se postavlja pitanje da li su amandmani u skladu sa ustavnim vrijednostima, evropskim pravom i standardima SE.

Barozo i Jagland su naveli da su "primili k znanju" usvajanje amandmana u mađarskom parlamentu, ali su izrazili žaljenje što stručnjaci u Briselu i Strazburu nijesu imali prilike da analiziraju te predloge prije glasanja. I predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izrazio je žaljenje zbog usvajanja amandmana.

"Žalim što je mađarski parlament danas usvojio amandman na ustav, uprkos ozbiljnim strahovanjima da bi mogao da ugrozi demokratske standarde u zemlji", navedeno je u Šulcovom saopštenju. Amandmani, kako je prenijela mađarska agencija, između ostalog omogućavaju samo javnim medijima da prenose političke reklame u predizbornim kampanjama za nacionalni i evropski parlament, uz obavezu da sve stranke budu podjednako medijski zastupljene.

Takođe, mada beskućništvo nije kriminalizovano, vlasti imaju pravo da zabrane naseljavanje u nekim djelovima javnog prostora, ali su i obavezne da obezbijede smještaj za beskućnike.

Parlamentu se dozvoljava da prizna vjerske organizacije kao Crkve, studenti čije školovanje finansira država moraće da rade u Mađarskoj određeni period poslije diplomiranja, a ukoliko odluče da se isele iz zemlje moraće da plate troškove studiranja. (B92)

 

Portal Analitika