Svijet

UN: Pjongjang krši ljudska prava

un
P
redstavnik za ljudska prava u UN rekao je da je Sjeverna Koreja počinila niz zločina protiv čovječnosti, iznoseći spisak oblasti u kojima se krše ljudska prava.

UN: Pjongjang krši ljudska prava
Portal AnalitikaIzvor

Marzuki Darusman je, pred Savjetom za ljudska prava UN, izdvojio devet posebno zabrinjavajućih oblasti u kojima su civili ugroženi, uključujući nedostatak hrane, torturu, prisilne nestanke, hapšenja, korišćenje zatvoreničkih logora i prećutno odbijanje prava na slobodu govora koje sprovodi režim.

"Vjerujem da mnogi, ako ne i svi, od devet obrazaca kršenja ljudskih prava koje sam predstavio u izvještaju, mogu da se pretvore u zločine protiv čovječnosti, počinjene kao deo sistematskih i široko rasprostranjenih napada na civilnu populaciju", kazao je Darusman, predstavljajući izveštaj o situaciji u Sjevernoj Koreji.

Darusman je zatražio i da međunarodna komisija istraži izvještaj o ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji, koja uporno odbija da sarađuje sa Darusmanom i drugim istražiteljima UN.

Japan i Evropska unija treba da predstave rezoluciju Savjetu - koji 22. marta treba da završi zasedanje dugo mesec dana - o formiranju takve komisije, prenio je AFP. (B92)

 

Portal Analitika