Društvo

GA: Kurtagić i Cikotić saopštili lične stavove, a ne Fonda za manjine

alijansa
G
rađanska alijansa saopštila je da su Šukrija Cikotić i Safet Kurtagić, danas saopštili lične stavove a ne stavove Upravnog odbora Fonda za manjine.

GA: Kurtagić i Cikotić saopštili lične stavove, a ne Fonda za manjine
Portal AnalitikaIzvor

- Gospoda Cikotić i Kurtagić održali su danas konferenciju za štampu i saopštili lične stavove a ne stav Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava jer sjednica UO nije ni održana i UO nije razmatrao presudu Upravnog suda. Na ovaj način se nastavlja sa netransparentnim radom koji su napominjemo utvrdili već treći put državni organi (DRI, Upravni sud...). Ovoga puta samovolja se nastavlja čak i bez znanja onih čija je odluka poništena pred Upravnim sudom, što je korak dalje u odnosu kada su članovi UO većinom glasova odbili projekat Matice muslimanske, a kasnije u odluci ista je dobila sredstva za projekat sa izmijenjenim brojem projekta, navodi se u saopštenju GA dostavljenom Portalu Analitika.

Dodaje se daKurtagić daje sebi za pravo da određuje da li ima osnova za krivičnu odgovornost u radnjama članova UO Fonda i to kao rukovodilac državne institucije a nakon što su DRI u dva izvještaja, Upravni sud, Evropska komisija, pojedini članovi UO Fonda, NVO-u i mediji ukazali na konkretne nepravilnosti i nezakonitosti u radu Fonda. Nadamo se će Tuzilastvo konačno smoći snage i početi da radi svoj posao.Nipodaštavanje odluke Upravnog suda a nakon izvještaja DRI je naprosto nepoštovanje ovog suda. Odluka ne sadrži formalne, već suštinske nedostatke, jer je donijeta kroz klasičan konflikt interesa članova UO, među kojima su pojedini primali i po pet honorara iz odobrenih projekata i to u iznosu od 2 i po hiljade eura u toku samo jednog dana, nezakonito odbijanje organizacija koje se bave manjinskim pravima, odobravanje projekata organizacijama koje nijesu predale adekvatne izvještaje, odobravanje projekata organizacijama koje nijesu završile prethodne projekte, održavanje nezakonitih sjednica, neodobravanje multietničkih projekata, dijeljenje sredstava proporcionalno, bodovanje projekata mimo pravilnika i to davanjem svojoj organizaciji maksimalnih broja bodova samo su neki djelovi suštine oborene odluke, piše u saopštenju.

Kako piše u saopštenju, Inicijativa mladih za ljudska prava se i te kako bavi očuvanjem posebnosti manjinskih naroda, naročito u odnosu na sadašnji Fond koji vodi gospodin Safet Kurtagić, a to potvrđuje i činjenica da je već dobijalavsredstva od Fonda i današnja izjava predsjednika UO da se Inicijativa bavivzaštitom ljudskih prava, potpuno je jasno da je u pitanju klasičan pokušaj obračuna sa organizacijama koje su ukazale na nezakonite radnje Fonda.

-Napominjamo da se YIHR bavila manjinskim pitanjima i prije osnivanja Fonda, za šta na našem sajtu ima desetine dokaza. Predsjednik UO u današnjoj izjavi priznaje da sprovode neregularnosti navodeći da one organizacije koje su u ljeto 2012. godine brojem dobijenih bodova dobile sredstva nijesu ih tada dobile, već su im dodijelili u sledećoj raspodjeli ili nekima od njih planiraju da nadoknade štetu u narednoj raspodjeli. Ni ujednoj rečenici ne odgovara zbog čega su sredstva data onima koji ih nijesu zaslužili, ko zbog toga treba da odgovara i zašto nijesu zatražili da se ta sredstva sada vrate? Današnjim izjavama čak su i gospoda Kurtagić i Cikotić posvjedočili o zloupotrebi službenog položaja, pa očekujemo od tužilaštva da konačno reaguje i zaštiti interes građana Crne Gore, kažu u GA.

Na kraju, ukoliko su u pitanju ljudi od integriteta, kao što je danas saopšteno, GA pita zašto nijesu direktor i predsjednik UO Fonda podnijeli ostavke a nakon što im je po treći put od strane državnih institucija ukazano na nezakonit rad i veliki broj neregularnosti koje su doprinijele da se raspe ne tako mali novac, kako je navedeno. Konačno smatramo da su se stekli uslovi da Skupština brzo reaguje i raspušti UO Fonda, zaustavi dalju raspodjelu, donese nove regulative i profesionalizuje rad Fonda i pokaže da je spremna da ostvari kontrolnu funkciju što joj se prigovara iz Evrope. Komentar stava sa današnje konferencije gdje gospoda milionska sredstva nazivaju "sitnim novcem" govori sam po sebi. U tom svjetlu bi mogli da kažu da li se neko od njih bavi gradnjom zgrada, zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika