Društvo

NVO: Konjević da ispita da li je bilo prekoračenja ovlašćenja

rasko
N
ekoliko nevladinih organizacija i udruženja zatražili su da crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević ispita okolnosti pod kojima je policija jutros, kako se navodi, razbila blokadu mještana Beransela na Vasovim vodama.

NVO: Konjević da ispita da li je bilo prekoračenja ovlašćenja
Portal AnalitikaIzvor

Policija je u tim aktivnostima asistirala Javnom preduzeću Komunalno Berane.

NVO Građanska Alijansa iz Podgorice i Ekološki pokret OZON iz Nikšića, Monitoring grupa Ulcinj i neformalno udruženje građana Luka Berane navode da su ih mještani obavijestili da im policija prilikom intervencije nije pokazala nikakvo rješenje ili bilo kakav dokument već su se pozvali na usmenu naredbu pretpostaljenih.

"Pošto četvorica privedenih mještana nijesu davali izjave, već su im samo oduzeti mobilni telefoni i bili zadržani dok su četiri kamiona nepravilno i neselektivno ispražnjena na Vasovim vodama, lokaciji koja ne ispunjava zakonske odredbe da bude privremena deponija, o čemu svjedoči i najnoviji zapisnik ekološkog inspektora, smatrali smo za shodno da informišemo Konjevića, u nadi da će javni interes biti zaštićen", kaže se u saopštenju.

Oni se nadaju da će Konjević prepoznati opravadanost njihovog reagovanja i situaciju u kojoj više od sedam godina žive mještani Beransela i spriječiti eventualna prekoračenja ili zloupotrebu službenih nadležnosti policije.

"Naše organizacije snažno podržavaju napore mještana Beransela da se izbore za svoja Ustavom, čitavim nizom međunarodnih ugovora i važećih zakona, garantovana prava i u skladu sa svojim misijama učinićemo sve što je u našoj moći da zaštitimo javni interes", kaže se u saopštenju. (Mina)

 

 

Portal Analitika