Društvo

Crnogorska istorija na regionalnoj UNESCO-voj izložbi "Slike Balkana"

1103unesco
Putujuća izložba „Slike Balkana. Identiteti i sjećanja u dugom 19. vijeku“ nastala na inicijativu i uz kooridanciju UNESCO-a, na kojoj će biti izloženi i eksponati iz crnogorskih muzeja, biće otvorena 8. aprila u slovenačkom Narodnom muzeju u Ljubljani, saznaje Portal Analitika.

Crnogorska istorija na regionalnoj UNESCO-voj izložbi "Slike Balkana"
Portal AnalitikaIzvor

Biće to prva izložba na kojoj će biti objedinjeni artefakti iz istorijskih muzeja jugoistočne Evrope i šire – od Crne Gore, preko Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Njemačke, Grčke, Rumunije, Srbije, Slovenije i Makedonije. Na taj način će biti moguće na jednom mjestu vidjeti i uporediti kolekcije i nacionalne istorije ovako širokog prostora.

- Izložba je napravljena s vjerom da narodi i njihove istorije ne moraju da budu samo razlog podjelama, već da mogu dobiti istorijsku šansu kroz globalni kontekst, poređenje naracija i oživljavanje sjećanja – ističu iz UNESCO-a.

Izložbu u Ljubljani otvoriće predsjedavajuća generalnog direktorata UNESCO-a Irina Bokova, zatim aktuleni slovenački ministar kulture, obrazovanja nauke i sporta Žiga Turk, i predsjednik Međunarodnog savjeta muzeja Hans-Martin Hinc. Sama ceremonija otvaranja je dio pratećeg programa sastanaka Savjeta ministara kutlure jugoistočne Evrope, koji će u to vrijeme biti održan u Sloveniji.

Nakon Ljubljane, gdje će izložba trajati do 25. avgusta, artefakti će prvo biti predstavljeni u Srbiji, u septembru, da bi krajem godine izložba doputovala u Rumuniju. Ostale zemlje jugoistočne Evrope ugostiće ovaj međunarodni događaj tokom 2014. i 2015. godine.

Izložba je dio UNESCO-vog programa "Kultura, mostovi razvoja".

Portal Analitika