Svijet

Amerikanci obučavaju sirijske pobunjenike

1103sirija
Amerikanci obučavaju sirijske antivladine borce u Jordanu, prenosi HRT pisanje njemačkog nedjeljnika Špigel (Der Spiegel), koji se poziva na izjave učesnika i organizatora te obuke.

Amerikanci obučavaju sirijske pobunjenike
Portal AnalitikaIzvor

Špigel navodi da nije jasno rade li Amerikanci za privatne kompanije ili su iz vojske, ali dodaje da neki nose vojne uniforme. Obuka je usmjerena na upotrebu protivtenkovskog naoružanja.

Oko 200 muškaraca već je pohađalo takvu obuku u protekla tri mjeseca, a postoje planovi da obuku prođe ukupno 1.200 pripadnika Slobodne sirijske vojske, u dva kampa na jugu i istoku Jordana.

Britanski Gardijan (Guardian) takođe je izvijestio da američki instruktori pomažu sirijskim ustanicima u Jordanu.

- Britanski i francuski instruktori takođe učestvuju u obuci, a SAD predvodi te aktivnosti - piše Gardijan, pozivajući se na jordanske bezbjednosne izvore.

Jordanske obavještajne službe uključene su u program, čiji je cilj da se formira desetak jedinica s ukupno oko 10.000 boraca, izvijestio je Špigel.

Portparol američkog ministarstva odbrane odbio je da komentariše pisanje Špigla. Francusko ministarstvo vanjskih poslova i britanska ministarstva odbrane i vanjskih poslova takođe nisu imala komentara.

Portal Analitika