Društvo

Sjutra okupljanje svih radnika Rudnika boksita

boksiti
S
amostalni sindikat nikšićkih Rudnika boksita najavio je za sjutra okupljanje svih radnika ispred upravne zgrade kada će odlučiti o daljim potezima zbog obećanih, a neisplaćenih zarada.

Sjutra okupljanje svih radnika Rudnika boksita
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik samostalnog sindikata, Borisav Bojanović saopštio je tu odluku nakon sastanka u Podgorici sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem i Vladinim predstavnicima u Odboru direktora Boksita koji su im saopštili da nema para za plate.

"Vlada trenutno nema novca za dvije tražene plate rudarima, a mi smo samo tražili pozajmicu, jer se potpisivanje ugovora sa mađarskom kompanijom MAL očekuje naredne sedmice", kazao je Bojanović.

Oko 50 radnika Rudnika boksita ušlo je u petak u upravnu zgradu zahtijevajući da im se isplate septembarska i oktobarska plata, a još dvije do kraja mjeseca i u ponedjeljak pokrene proizvodnja koju je uprava zaustavila u novembru 2011. Oni traže da im se zarade isplate na osnovu duga za isporučenu rudu mađarskoj kompaniji Mal od koje potražuju 1,32 miliona eura.

Bojanović je kazao da samostalni sindikat podržava radnike koji su ušli u zgradu, ali pitanje je da li takvo iskazivanje protesta treba u trenutku kada je u toku potpisivanje novih kupoprodajnih ugovora.

Radnicima Boksita duguje se pet zarada, kao i tri plate iz ljeta 2011. godine u vrijeme protesta rudara ispred upravne zgrade. (Mina business)

 

 

Portal Analitika