Region

Drašković: Želio sam da opstane SFRJ

vuk
adao sam se da će opstati Jugoslavija, ali ona je počivala na kultu Broza Tita i njegovoj kotroli službi i partije, rekao je lider SPO Vuk Drašković.

Drašković: Želio sam da opstane SFRJ
Portal AnalitikaIzvor

"Nadao sam se da će opstati Jugoslavija. Ali znao sam da je ona od 1945. počivala samo na dvije noge. U obje su ugrađene mine sa daljinskim paljenjem. Prva noga je Tito sam, njegov apsolutizam i harizma, a druga njegova komunistička vlast, službe bezbjednosti i vojska. Kad je on umro, Jugoslavija je ostala bez jedne noge", rekao je Drašković na Prvoj TV.

"U meni je gorjela neka nada da će to biti povod za preustrojstvo Jugoslavije i okretanje strateškoj putokaza ka Evropskoj zajedinici, i da će to biti signal Srbiji kao vodećoj državi u okviru Jugoslavije da se okrene prekomunističkoj tradiciji. Dugo se nije vjerovalo da je Tito umro“, kaže Drašković.
Govoreći o Ugu Čavesu, Drašković navodi da on nije imao dlake na jeziku prema SAD, ali da nije smio isto da se ponaša prema Kini, Iranu ili Bjelorusiji.
"Ja sam sjedio u sali Generalne skupštine kada je on održao govor, kada je kadio da istjera američku satanu. To je održao u sred SAD, kaže Drašković. On se pita kako bi Čaves prošao sa takvim nastupom u Kini, Iranu, Bjelorusiji, čiji predstavnici idu tamo na poklonjenje Čavesu. "Kako bi drug Čaves prošao da je to isto što je rekao za predsjednika SAD rekao u Iranu, ili u Moskvu za Putina, ili u Kini za njihovog predsjednika. On je iza sebe imao naftu, a zaljubljenici u takve lidere i takve ideologije kod nas nemaju naftu“, kaže Drašković. (B92)

Portal Analitika